Izdavanje novih osobnih iskaznica odgođeno za travanj

Iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidencije i razmjenu podataka (IDDEEA) kazali su kako je, imajući u vidu da je Zakon o osobnoj iskaznici usvojen u ožujku 2012. godine, te da su u travnju 2012. naloženi navedeni rokovi, Agencija poduzela sve aktivnosti kako bi on bio postignut, prenosi sarajevsko oslobodjenje.

Međutim, kako su rokovi kratki, te kako je potrebno koordinirati veliki broj institucija, Vijeću ministara je predloženo da se prva dva mjeseca 2013. iskoriste za testiranja kako se ne bi ugrozila sigurnost dokumenata i sigurnost u radu svih institucija zbog kratkih rokova.

- Planski je predviđeno da se odluka o početku odgodi za dva mjeseca. Naravno, ukoliko Vijeće ministara ne podrži ovaj prijedlog, sve pripreme idu dinamikom kao da će izdavanje početi 1. siječnja 2013. Očekuje se i da se izvrše bolje pripreme vezano za primjenu Zakona o matičnim knjigama, posebno u FBiH, kazala je Amila Opardija, glasnogovornica IDDEEA.

Podaci koji će se nalaziti na osobnoj iskaznici su definirani Zakonom o osobnoj iskaznici. Od biometrijskih podataka će se uzimati podaci o otiscima prstiju, fotografija i potpis. Bit će vidljiva mala razlika u odnosu na sadašnju osobnu iskaznicu. Podaci će biti ispisani ćirilicom i latinicom, na zahtjev građanina će se moći unijeti i entitetsko državljanstvo i krvna grupa, a najveća promjena je to što će nova osobna iskaznica sadržavati elektronski čip u koji će se moći pohraniti digitalni potpis na zahtjev građanina. U toku su i aktivnosti pripreme izgleda nove osobne iskaznice shodno izmjenama propisa, ali budući da je u pitanju standardiziran dokument, on se neće puno razlikovati od sadašnjeg dokumenta.

- Osobne iskaznice koje su trenutno važeće u BiH počele su se izdavati 2003. i tada su zadovoljavale sigurnosne standarde. U međuvremenu, ovi su standardni postali puno rigorozniji. Međunarodna organizacija za civilni zrakoplovni promet (ICAO) preporučuje da osobni dokumenti sadrže biometrijske podatke kako bi se onemogućila krađa identiteta. BiH se obvezala u postupku pregovora za bezvizni režim da će vršiti konstantna unapređenja sustava dokumenata i u tom kontekstu je, na prijedlog IDDEEA, izrađena strategija razvoja dokumenata koja je pozitivno ocijenjena od eksperata EU i uzeta kao jedan od dokaza da BiH sustavno pristupa ovoj problematici. U skladu sa tom strategijom, izrađeni su nacrti Zakona o osobnoj iskaznici, te prebivalištu i boravištu i JMB, istaknula je Opardija.

Novi Zakon o osobnoj iskaznici bi, kako su nam rekli iz Agencije, trebao poboljšati zaštitu na samom obrascu dokumenta, ali da uvede i digitalni identitet. Tako je predloženo da nova osobna iskaznica posjeduje i elektronski čip, te da omogući efikasnije uvođenje elektronskih servisa i elektronske uprave. Na ovaj način, građani BiH će imati mogućnost lakše elektronske identifikacije.

Kada je u pitanju financiranje cijelog projekta, najveća stavka proračuna su obrasci osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, gdje je neophodno za period od 10 godina planirati pet milijuna obrazaca osobnih iskaznica i dva milijuna obrazaca vozačkih dozvola.