Izdavanje novih osobnih iskaznica od 1. siječnja 2013.

Nović je rekao da je u tijeku implementacija zakona o osobnim iskaznicama, prema kojem će građani od 1. siječnja 2013. godine imati nove osobne iskaznice s istim karakteristikama kao biometrijski putovnice.

On kaže da ne vidi ni jedan razlog zašto bi važili biometrijske putovnice pri prelasku granice, a ne i nove osobne iskaznice.

"Slažem se da Hrvatska ne dozvoli prelazak granice s postojećim osobnim iskaznicama, ali ukoliko bude implementiran zakon, Hrvatska tada nema ni jedan razlog da ne prihvati nove osobne iskaznice i uzlazak u EU na taj način", rekao je Nović za Alternativnu televiziju.

On kaže da će građani preuzimati nove osobne iskaznice sukcesivno kako kome bude istjecao rok važenja postojećih.

Govoreći o tenderu za nabavku novih osobnih iskaznica, Nović je rekao da je Savjet ministara BiH, shodno Zakonu o javnim nabavkama, utvrdio skraćeni postupak za njihovu nabavku i u tijeku su pregovori.

"Mislim da će do kraja godine biti ispoštovan rok", rekao je Nović i dodao da nesuglasice o usvajanju proračuna institucija BiH za 2012. godinu ne mogu ugroziti proces izdavanja novih osobnih iskaznica.

U slučaju da se dogodi nešto dramatično, kaže Nović, predviđena su sredstva za to iz proračunske pričuve.