Izbori 2014: Neupitna potpora Hrvata HNS-u i Draganu Čoviću

Milorad Dodik
Dosadašnji tijek kampanje protječe uglavnom mirno, a tek poneka iskrica frkne između kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva. Upravo će bitka za tu fotelju biti naznimljivija i najneizvjesnija u ovim izborima, jer se za tu funkciju kandidiralo čak deset kandidata. Prema anketama najviše šansi za pobjedu imaju aktualni član predsjedništva i kandidat SDA Bakir Izetbegović, kandidat SBB Fahrudin Eadončić, SDP-ov Bakir Hadžiomerović, te Komšićev Emir Suljagić.

Ostali kandidati nemaju realno nikakve šanse, samo je pitanje kome će od gornjih kandidata oni preoteti glasove i tako ga oslabiti. S obzirom na retoriku kojom vladaju u predizbornoj kampanji za njih će glasovati desno orijentirani birači.

Nešto manje zanimljiva, ali nikako ne i nezanimljiva biti će predizborna utrka u Republici Srpskoj. Ipak po svemu sudeći tu će pobjedu, i to na svim nivoima odnijeti Milorad Dodik i njegova stranka SNSD. Svi dosadašnji pokušaji tamošnje oporbe da uzdrma vladara Republike Srpske su propali, tako da se u manjem BH entitetu neće puno toga promijeniti nakon listopadskih izbora.

Za nas je svakako najzanimljivija borba za mjesta u vlasti koja bi trebala pripasti Hrvatima. Na prošlim izborima je na nelagalan i grub način izbornim inženjeringom pogažena izborna volja Hrvata u BiH. U izborima za Hrvatskog člana predsjedništva većinom bošnjačkih glasova izabran je Željko Komšić, a nelagalnu i nesposobnu Federalnu vladu instalirao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. U toj vladi u ime Hrvata sjedili su ljudi sa vrlo malo potpore biračkog tijela, ali to nije smetalo bošnjacima da sa njima dijele vlast i crpe sredstva iz krajeva gdje su Hrvati većina.

Rezultat te nelegalne vlasti su nikada gore ekonomsko i političko stanje u FBiH, dodatna zaduženost, ali i dio članova te iste vlade u zatvoru i pod kaznenim prijavama.

Listopadski izbori će sigurno pokazati da je narod prepoznao kakvu su igranku igrali platformaši, pa je već danas izvjesno da stranke i pojedinci koje su u ime Hrvata bile u platformi neće doboti nikakvu značajniju potporu u biračkom tijelu.

Stranke koje okuplja HDZ BiH, u okviru HNS-a dobit će ogromnu većinu hrvatskih glasova. Potpora naroda HNS-u nije upitna i to se vidi iz dosadašnje predizborne kampanje, a rezultati izbora to će sigurno potvrditi. Posmatrajući situaciju na hrvatskoj političkoj sceni stranke oko HDZ-a i HNS-a danas nemaju ozbiljnog političkog protivnika. Ostale stranke ne vode neku ozbiljniju kampanju, a njihovi predizborni skupovi su uglavnom potpora ljudima koji su na čelu stranaka. Izuzetak su republikanci koji nemaju sredstva za neku veliku kampanju, ali imaju sve predispozicije da u dogledno vrijeme postanu konstruktivna oporba vlasti.

Utrka za hrvatskog člana predsjedništva također neće biti neizvjesna i rezultati izbora će pokazati da će Hrvati izabrati Dragana Čovića. Ruku na srce on i nema ozbiljnog protiv kandidata na izborima u hrvatskom glasačkom tijelu. Ostali kandidati računaju na bošnjačke glasove, ali ovaj puta zahvaljujući desetorici bošnjačkih kandidata federalni partneri nisu u stanju odvojiti stotinjak tisuća glasova koje bi dali nekome od Čovićevih suparnika.

Zasigurno će neki od njih dobiti određen broj bošnjačkih glasova, ali to neće biti dovoljno da bi se ugrozio Čović. Da je to uistinu tako pokazat će rezultati izbora gdje će političke stranke tih kandidata dobiti puno manje glasova nego što ih dobiju kao oni kandidati za predsjedništvo. Dio Bošnjaka može glasovati za hrvatskog člana predsjedništva, ali njihovi glasovi za sve razine vlasti sasvim sigurno neće otići tim političkim opcijama.