Izbjeglice stižu i u BiH?

izbjeglice, izbjeglice, izbjeglice iz Sirije, schengen, Schengenska zona, Njemačka, izbjeglice, Hrvatska vojska, granica, izbjeglice, selioci i izbjeglice, izbjeglice iz Sirije, Hrvatska, izbjeglice iz Sirije, granični prijelazi, granice, granični spor, izbjeglice iz Sirije, priljev migranata i izbjeglica u EU, Najveći broj izbjeglica, Makedonija, grčka

Naime, naše dužnosnike ponajviše brine uz humanitarni aspekt te krize kao i zbog mogućih sigurnosnih prijetnji, piše Dnevni list.

- Procjene naših službi su da BiH još nije u fokusu izbjeglica. Njihov dominantni cilj i dalje je EU, no postoji opasnost da dio njih krene prema BiH, jer Mađarska pa i Rumunjska i Bugarska pripremaju zidove koji bi spriječili prelazak preko njihova teritorija, kazao je Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.
"Profiliranje izbjeglica"

Zbog svega toga, jučer je Zvizdić održao sastanak s glavnim Tužiteljem BiH Goranom Salihovićem i predstavnicima policijskih i sigurnosnih agencija, na kojem se razgovaralo o svim aspektima ove problematike.

Kako je i ranije najavljeno, središnja tema bio je sigurnosni aspekt izbjegličke krize. Što se tiče sigurnosnog aspekta, Zvizdić je kazao kako će naše službe biti spremne za registraciju i profiliranje svake osobe koja dođe na teritorij BiH sa sigurnosnog aspekta.

- To nam je izuzetno važno. Ne želimo da budemo unutar bilo kakvog sigurnosnoga rizika na ruti kretanja samih izbjeglica. Naše službe, kao što je državna Granična služba, Služba za strance, Ministarstvo sigurnosti, naše sigurnosne agencije SIPA, OSA i Tužiteljstvo BiH su spremni izvršiti adekvatnu registraciju, kretanja i boravak takvih ljudi kako bi bili u potpunosti kontrolirani s aspekta pune sigurnosti za sve građane i za državu BiH, kazao je Zvizdić.

Uz to, ističe kako naša zemlja nastavlja s aktivnostima na pripremi lokacija i objekata za eventualni prihvat i smještaj većeg broja izbjeglica ako to bude potrebno, ta je zadaća povjerena posebnim stožerima na državnoj i entitetskim razinama. Prema njegovim riječima, vrlo brzo će se definirati koji bi to objekti bili pogodni za smještaj izbjeglica, a koji će biti opremljeni potrebnom opremom, ljekarskom njegom i hranom.
- Prihvatni centri će najvjerojatnije biti smješteni u kasarnama koje će biti proglašene perspektivnima, u zavisnosti od ruta kretanja izbjeglica. Stoga se računa i na suradnju sa Ministarstvom obrane BiH, kaže Zvizdić. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH smatra kako svi trebaju biti humani i spremni na eventualni dolazak izbjeglica, ali naglašava i to kako se želi obeshrabriti sve one koji bi sudjelovali u trgovini ljudima i u nekoj drugoj vrsti ilegalnog prelaska granice.
Radna skupina
Salihović je bio još konkretniji pa kazao kako je zbog izbjegličke krize mobilizirana posebna radna skupina za borbu protiv terorizma.
- Naše je stajalište da je ovo ozbiljno pitanje pa je podignut stupanj pripravnosti svih sigurnosnih agencija u zemlji, iako se trenutačna situacija promatra prije svega kao humanitarna kriza, kazao je Salihović.
U skladu s navedenim kaže kako su tri prioriteta za bh. institucije - koordinacija, jačanje kapaciteta sigurnosnih agencija te pitanje ilegalnih prelazaka granice. Procjena je kako bi u slučaju promjene rute kretanja izbjeglica najugroženija bila područja sjeveroistočne BiH i dio Hercegovine.
- Moramo biti spremni za najgore stvari koje se možda mogu dogoditi, kazao je Salihović. Poručio je i to kako pravosuđe i sigurnosne službe stoje na raspolaganju državi, a od nje očekuju potporu da obave svoj posao.

Dnevni list