Izaslanstvo Hrvata iz Vareša kod državnog tajnika Milasa

vareš, Zvonko Milas, Hrvati u BIH
U srijedu, 11.siječnja 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je izaslanstvo Hrvata iz općine Vareš u čijem su sastavu bili akademik prof.dr.sc. Ante Markotić, Zdravko Marošević, načelnik općine, fra Mirko Majdančić, župnik župe Vareš, Mario Mirčić, predsjednik HKD Napredak Vareš i Mladenko Marijanović urednik Bobovca, lista Vareških Hrvata.

Izaslanstvo Hrvata iz Vareša upoznalo je državnog tajnika Milasa s aktualnim stanjem, te problemima i izazovima s kojima se općina i njeni žitelji nose. Naglasili su da općina danas broji 9600 stanovnika od kojih je 2600 Hrvata. Unatoč teškoj trenutnoj gospodarskoj situaciji, naglašen je veliki potencijal za razvoj općine u području turizma i ekološke poljoprivrede. ‘Brojni raseljeni Varešani diljem svijeta i dalje su snažno vezani uz svoj rodni kraj tako da nas raduje da već sada imamo primjere Hrvata - pripadnika treće generacije iseljenika da se vraćaju u domovinu svojih predaka. Njihov entuzijazam, znanje će zasigurno biti dodatan motor za nove razvojne inicijative, a ulaganje u mlade ljude i njihovo obrazovanje bit će jedan od prioriteta' - rekao je načelnik Marošević koji se zahvalio na dosadašnjoj potpori Vladi Republike Hrvatske Vareškim Hrvatima.

Državni tajnik Milas pohvalio je napore koje općina namjerava uložiti u razvoj gospodarstva, infrastrukture te svih drugih sadržaja koje život u tom kraju čine privlačnim ‘Stvaranjem takvih preduvjeta te otvaranje radnih mjesta ključ je održivog ostanka i opstanka Hrvata u BiH.' - rekao je državni tajnik Milas i dodao kako je unapređenje položaja hrvatskoga naroda u BiH među prioritetima hrvatske vlade te dodao da će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u svim svojim budućim aktivnostima, posebnu pažnju posvetiti upravo programima i projektima koji za cilj imaju osiguravanje održivog ostanka i opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini.

croexpress.eu