Izaslanstvo BiH čekaju neugodna pitanja Pape

Papa Franjo, Vjekoslav Bevanda, izaslanstvo BiH kod pape
Sveti Otac Franjo primit će u privatnu audijenciju predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu s izaslanstvom. Očekuje se da će Bevanda imati kraći susret s poglavarom Katoličke crkve, a predviđen je i susret s državnim tajnikom Svete Stolice mons. Pietrom Parolinom.

Iz vatikanskih zidina, izaslanstvo BiH će imati još nekoliko važnih susreta, a posjetit će i Vatikanski arhiv. Sveti Otac Franjo je do sada pokazao iznimno poznavanje situacije na ovim područjima, što se potvrđuje i rečenicom koju je izustio prigodom susreta s Vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem. Papa je nakon izbora i prije nego se kardinal Puljić predstavio rekao da zna kako dolazi iz ‘trpeće crkve'.

Međudržavni ugovor

Doznaje se kako je predsjedatelj Bevanda trebao još proljetos imati službeni susret sa Svetim Ocem, no dogodio se naprasni odlazak Benedikta XVI., odnosno kardinala Jozefa Ratzingera. Po očekivanju, u razgovoru s državnim tajnikom Pietrom Parolinom otvorit će se više problema s kojima se suočava Katolička crkva. Prije svega, radi se o neprovedbi međudržavnog ugovora Svete Stolice i BiH. Biskupi su ranije upozorili kako su vlasti BiH od međudržavnog ugovora ispunile tek mali broj obveza. Imenovan je samo vojni biskup u tome razdoblju. Ništa drugo. I danas je krajnje neizvjesno pitanje reguliranja vjerskih blagdana odnosno praznika, pastorala i duhovne skrbi zatvorenika, dušobrižništva u bolnicama, povratka crkvene imovine, osiguranja crkvenih službenika.

Problem i praznici

Naime, vlasti BiH su se u ugovoru, a to pravo preneseno je i drugim crkvama i vjerskim zajednicama, obvezale da će izmirivati obveze za mirovinsko i zdravstveno osiguranje svim vjerskim službenicima. Radi se o više tisuća službenika. Upravo je ovaj ugovor Svete Stolice i BiH omogućio da isto pravo baštine i predstavnici drugih crkava i zajednica. Kako se doznaje biskupi su predstavnike Svete Stolice upozorili da nije sustavno riješeno pitanje financiranja katoličkih školskih centara. Umjesto da se podržava njihov rad, jer su u pojedinim većinskim bošnjačkim i srpskim područjima ostale jedine obrazovne institucije na hrvatskome jeziku, danas se ove škole, uprave, profesori suočavaju s velikim financijskim iskušenjima. Najdrastičniji je primjer vjerskih blagdana. Zaustavio ih je SDP tražeći da se uvrste i državni praznici.

 

vecernji.ba