Iz ljekarni povučen lijek protiv kašlja

lijek protiv kašlja, flavamed

Berlin-Chemie Menarini BH d.o.o, nositelj dozvole za stavljanje u promet lijeka „Flavamed“ 15 mg/5 ml oralna otopina, povukao je seriju lijeka zbog sumnje u neispravnost njegove kvalitete.  Riječ je o lijeku koji se koristi za liječenje produktivnog kašlja, koji je povezan s bolestima pluća i bronhija. Ovaj lijek razrjeđuje sluz, pa se ona može lakše iskašljati, piše Srpskainfo.com.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) priopćili su kako se navedena sumnja u neispravnost u kvalitetu lijeka odnosi na neispravnost pakiranja, odnosno staklene boce za otopinu, koje dovodi do nastanka onečišćenja.

– Povlačenje se provodi do razine ljekarni i odnosi se na serije navedenog lijeka koje su zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, te na nezahvaćene serije kod kojih se povlačenje provodi kao mjera predostrožnosti. Serije koje se povlače su 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025D i 91001H – navodi se u priopćenju.

U ALMBiH kažu kako je na tržištu BiH u prometu dostupna jedna serija istog lijeka koja nije zahvaćena ovim povlačenjem, kao i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istog stanja, a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija. – Pacijenti se trebaju obratiti svom liječniku ili farmaceutu u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije, navode iz ALMBiH.

I pacijenti koji su primjetili neku od neželjenih nuspojava trebaju se obratiti svom liječniku ili farmaceutu radi savjetovanja o načinu nastavka terapije – savjetuju u ALMBiH.

FOTO: Dnevni avaz