Iz Federacije otišlo 620 liječnika, BiH od popisa izgubila čak milijun ljudi

liječnik, Trogir, birokracija , Hrvatska, HRS, Dom zdravlja Posušje, fakulteti u Hrvatskoj, Zvonimir Krešić, HNŽ, Medicinski fakultet, Jakov Zeleničić

Iako se u posljednje vrijeme gospodarstvenici trude nešto većim plaćama zadržati preostale u zemlji, i dalje se radi o mizernim brojkama da bi nekog "prikovali" za radna mjesta i da bi osjetili sigurnost. Ekonomski makroanalitičar Faruk Hadžić priopćio je da je u posljednje dvije godine FBiH napustilo čak 620 liječnika, prosječne starosti 57,8 godina, što praktički znači da gubimo one najiskusnije. - Broj bi mogao biti i veći jer određeni broj liječnika po okončanju fakulteta odmah odlazi iz države, bez da se prijavi u Liječničku komoru - kaže Hadžić i ističe da odlazi i onaj kadar koji bi za 10 - 15 godina treba preuzeti zdravstveni sustav. Kao najčešći razlog za odlazak iz BiH liječnici navode prvenstveno niske plaće i loš socijalno-statusni položaj doktora medicine u bh. društvu. - Nitko, nažalost, ne govori koliko je koštalo školovanje stručnjaka koji sad odlaze u potrazi za boljim životom - ističe Haždić i donosi brojke koje je analitičar Adnan Fehratbegović izračunao, a to je da se 200 tisuća KM po osobi potroši do završetka studija. - Pomnožite i izračunajte koliko smo vrijednosti ljudskog kapitala bespovratno izvezli iz BiH. Ove godine već 30.000 osoba - ističe Hadžić. Ovih dana HMS objavio je analizu o demografskom slomu BiH, a sugovornik je bio dr. Žarko Dugandžić, docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru koji, između ostalog, predaje Demogeografiju i Demogeografsku analizu malih područja. Dr. Dugandžić kaže da se može iščitati kako se u posljednjih pet godina iz BiH iselilo više od 170.000 osoba. Tako da bi najkraća dijagnoza trenutačnog stanja u BiH, prema njegovoj ocjeni, glasila: rađa se sve manje djece, sve više ljudi umire, radno sposobni se iseljavaju. - Radi se o klasičnom demografskom slomu koji podrazumijeva: ukupnu depopulaciju, prirodnu depopulaciju, negativnu migracijsku bilancu, demografsko starenje te prostornu populacijsku polarizaciju - upozorava za HMS dr. Dugandžić. Odgovorio je i na pitanje što bi pokazao novi popis stanovništva.

- Još kad bi se tijekom popisa koristila koncepcija de facto ili prisutnog stanovništva, pokazalo bi se da nijednog naroda nema u onom broju kao što je bio prikazan 2013., a niti bi Bošnjaka bilo 50,11%, kao što je ispalo tijekom posljednjeg službenog popisa - kaže dr. Dugandžić, naglašavajući da je sigurno da u BiH danas nema više od 2,5 mil. stanovnika. Primjerice, na popisu iz 2013. bilo ih je nešto više od 3,5 mil. Kad je u pitanju državna statistika, vjerojatno bi, kaže, bile vjerodostojnije brojke ilegalnih migranata u BiH kojih je već blizu 9000 nego li saznanja o vlastitom stanovništvu. Ističe da će "zbog selektivnog propuštanja u zapadnu Europu veliki broj migranata ostati zaglavljen na prostoru BiH".

vecernji.ba