Iz BiH se za četiri godine iselila 151.101 osoba

iseljavanje

U istraživanju je sudjelovalo 1.750 mjesnih zajednica, 82 općine, 104 lokalne nevladine organizacije (članice Unije) i 170 volontera. Samo u 2017. iz BiH je iselilo 35.377 osoba, javlja Dnevni avaz.

Koliko je to zabrinjavajući podatak, najbolje ilustrira činjenica da je npr. grad Banja Luka po posljednjem popisu stanovništva imao 150.000 ljudi, što znači da smo za nepunih pet godina izgubili stanovništvo drugog najvećeg grada u BiH.

Situacija na terenu ukazuje na alarmantne podatke u bosanskoj Posavini, gdje na području Bosanskog Broda, Distrikta Brčko, Dervente, Doboja, Gradačca, Modriče, Odžaka, Orašja, Srebrenika, Bosanskog Šamca, Pelagićeva i Vukosavlja broj odlazaka prelazi preko 10.000 u tijeku 2017. godine.

- Trend iseljavanja se nastavlja, a želja za boljim sutra ne poznaje naciju. Hrvatske obitelji odlaze u zemlje EU jer za to imaju mogućnost sa hrvatskom putovnicom. Bošnjaci, mahom povratnici, pošto-poto prodaju svoju imovinu i sele se u Europu, uglavnom kod ili preko rodbine u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Švedsku i druge zemlje - ističu iz Udruženja.

Kako navode, dugi redovi za dobivanje viza u mnogim veleposlanstvima ne sprečavaju ni Srbe, koji su se integrirali u mjestima raseljenja, a prije rata živjeli u drugom entitetu, da se masovno sele u Njemačku i Austriju, ali i Srbiju.

Unija za održivi povratak i integracije u narednom periodu fokusirat će se na kampanju prema institucijama vlasti za izradu strategije za zaustavljanje bh. građana, a od Predsjedništva BiH će tražiti da obiđu Posavinu i obavijeste građane šta realno mogu očekivati od njih.