FOTO/VIDEO   Ivanić za hrvatsku izbornu jednicu i Savez za promijene u Vijeću ministara

Mladen Ivanić, pdp, Politika, Mladen Ivanić, Zlatko Lagumdžija, Mladen Ivanić, izbori, BIH, Mladen Ivanić
...doći će do narušavanja odnosa u Predsjedništvu i ja mislim da to nitkome nije interes, izjavio je novoizabrani srpski člen Predsjedništva Mladen Ivanić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ivanić je u intervju Al Jazeri kazao kako njemu nije problem da u vlasti na razini BiH budu ni HDZ i SDA.

-Nadam se da ni njima nije problem Savez za promijene. Ako se netko opredjeli za neku drugu kombinaciju recimo SNSD onda mora biti svjestan da će u meni imati političkog protivnika, kazao je Ivanić.

Ivanić je rekao kako je protiv trećeg entiteta ako će on ići na račun u RS

-Vi znate da je jedan visoki dužnosnik HDZ BiH ( Dragan Vrankić, u izjavi za HMS) rekao da uspostava trećeg entiteta podrazumjeva i teritorijalnu korekciju RS. Kao čovjek koji je zadužen da brani poziciju RS, ja ne mogu biti zato. Kako bi mogao pristati na treći entitet ako to znači smanjenje i rušenje RS. Nitko normalan ne može biti zato. je li Dodik nešto obećao to ne znam.Mislim da nije, kazao je Ivanić.

Pojasnio je međutim da nema ništa protiv da prihvati, kako je rekao redefiniranje odnodsa Hrvata i Bošnjaka unutar Federacije.- Ako se odnosi u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata redefiniraju, ja sigurno i apsolutno neću biti problem, niti ću biti protiv toga pod uvjetom da se ne dira u interese RS. I to je jedino logičan pristup, kazao je Ivanić.

Ivanić je, međutim mišljenja kako je "nemoguće preuređenje BiH jer o tome, kako je rekao, ne postoji suglasnost.- Odnosno postoje tri vizije- srpska koja kaže ako je moguća neovisna RS, bošnjačka koja kaže ako je moguća BiH bez entiteta i hrvatska koja kaže ako je moguć treći entitet.I ja bih, osim pitanja Sejdić- Finci i izbora hrvatskog člana Predsjedništva, ostavio po strani narednih 15 godina izmjene Ustava i bavio se stvarnim konkretnim pitanjima od kojih ljudi žive,kazao je Ivanić.

On, međutim smatra kako presudu Sejdić - Finci "moramo riješiti do jeseni".

-Nemam ništa protiv toga da se formira posebna hrvatska izborna jednica koja bi važila samo za izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nemam ništa protiv ni da se dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije biraju u Parlamentu. Što god se dogovore, Bošnjaci i Hrvati, meni je prihvatljivo. I to je stvar dogovora bošnjačkog i htrvatskog naroda, u koji se ne želim previše uplitati. Protiv sam međutim, da se pravi simetrija da onda i mi iz RS moramo birati člana Predsjedništva u Parlamentu, jer ja da je tako sada nebi bio izabran, jer u Parlamentu Rs većinu ima Dodik, kazao je Ivanić u intervju Al Jazeri.