Istraživanje HSPF-a: 84% studenata sa Sveučilišta nije sudjelovalo na prosvjedima!

Sarajevo, prosvjedi, Ravnatelj policije Federacije BiH, Dragan Lukač, HSPF, prosvjedi, istraživanje, prosvjedi, Sarajevo
...zašto se pale određene institucije i slično, stoga je Udruga „Hrvatski studentski politološki forum" odlučila napraviti istraživanje na Sveučilištu među studentima, i kroz ovo istraživanje ponudila je nekoliko, po nama ključnih, pitanja vezanih uz okolnosti na ovim prosvjedima, stoji u priopćenju HSPF-a.

Istraživanje je urađeno na uzorku od 432 ispitanika, od kojih je najveći broj njih sa Filozofskog fakulteta i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, gdje je prisutan i najveći broj studenata.

Iz našeg istraživanja izdvajamo rezultate za pojedina pitanja. Primjerice 75 % naših ispitanika podržava prosvjede u BiH kao oblik građanskog aktivizma, dok njih skoro 16 % ne podržava, a oko 9 % ih ne zna odgovoriti na ovo pitanje.

Međutim već na sljedećem pitanju, vezano za to jesu li sudjelovali na prosvjedima, čak 84 % naših ispitanika je odgovorilo da nije sudjelovalo, a samo njih 16 % je odgovorilo da su bili na prosvjedima. Slična razmišljanja naših ispitanika bilježimo i na pitanju vezanom uz to podržavaju li paljenje državnih institucija u ovim prosvjedima, gdje je većina naših ispitanika, njih približno 81% dala odgovor kako to ne podržava.

Na pitanje „Jesu li prosvjedi organizirani spontano?", samo oko 21 % ispitanika smatra da su prosvjedi spontani, međutim ostala većina smatra kako prosvjedi nisu u potpunosti spontani ili nisu uopće spontani, te su se podijelili oko sljedećih dogovora: Oko 43 % ispitanika smatra da su prosvjedi počeli spontano ali kasnije su ispolitizirani, oko 27 % ispitanika smatra da iza prosvjeda stoje političke stranke, a oko 8 % njih da iza prosvjeda stoje neke međunarodne organizacije.

Promatrajući ove rezultate koja su dio našeg istraživanja, možemo doći do zaključka da je na prosvjedima među studentima Sveučilišta u Mostaru slab odziv i da postoji određena rezerviranost i distanciranost prema istima. Naime jasno je kako naši studenti podupiru svaki oblik građanskog aktivizma, naročito u situaciji u kojoj se BiH nalazi, prije svega u gospodarskom i socijalnom aspektu. Međutim, ono što vide kao neprihvatljivo vezano za ove prosvjede je svakako vandalizam, paljenje državnih institucija i naravno politiziranje i nametanje ideoloških odrednica u čitavu ovu priču. Pitamo se bi li iskazivanje „socijalnog bunta" građana bilo puno učinkovitije i bi li imalo veću težinu i širinu, da se kroz njega nije provukla unitaristička ideologija i maksimalna politizacija istoga?

Udruga „Hrvatski studentski politološki forum" nastavlja pratiti razvoj situacije vezano uz prosvjede građana, te ćemo rezultate cjelokupnog našeg istraživanja u potpunosti objaviti u predstojećim danima, stoji u priopćenju HSPF-a.