Istraživanje hrvatskog biračkog tijela u BiH: HDZ i Čović najpopularniji

Dragan Čović
Ovo je pokazalo istraživanje javnog mjenja sprovedeno u periodu od 13. do 16. lipnja ove godine na prostoru FBiH, na uzorku od 4.028 ispitanika, od kojih je 2.206, ili 55 posto, prihvatilo odgovoriti na postavljena pitanja. Istraživanje je sprovela Nezavisna agencija za istraživanje javnog mnjenja "Megalopter" iz Mostara, isključivo u hrvatskom biračkom tijelu na području FBiH, a s ciljem mjerenja rejtinga popularnosti političara i političih stranaka.

Poslije HDZ BiH, za kojeg bi glasalo 41,71 posto ispitanika, slijede HDZ 1990, koji bi dobio podršku 6,13 posto birača, zatim HSP BiH 1,75 posto, SPP 1,33 posto i NSRzB, koja bi dobila podršku svega 0,93 posto birača.

Prema ovom istraživanju, Demokratska fronta Željka Komšića dobila bi podršku 0,88 posto birača, a SDP BiH 0,82 posto. Ubjedljivo najmanje glasova prema ovom istraživanju dobio bi HSS i to svega 0,11 posto. Zanimljivo je i to da je čak 44,44 posto građana FBiH u hrvatskom biračkom tijelu neodlučno i ne zna kome bi dalo glas da se izbori održavaju danas.

Kada su u pitanju političari, najveću popularnost ima Dragan Čović, lider HDZ-a, za kojeg bi glasalo 41,54 posto ispitanika, dok bi Martinu Ragužu, lideru HDZ 1990, povjerenje ukazalo 6,08 posto birača. Na trećem mjestu je Živko Budimir, predsjednik Stranke pravde i povjerenja (SPP), koji uživa podršku 2,3 posto ispitanih građana, a odmah iza njega je Zvonko Jurišić, lider HSP-a, s podrškom od 1,75 posto.

Na posljednje mjesto Hrvati iz FBiH stavili su Željka Komšića, lidera Demokratske fronte, koji bi da se danas održavaju izbori dobio podršku 1,7posto građana. I kada su u pitanju političari, građani su neodlučni za koga bi glasali, pa tako njih 46,63 posto nije znalo odgovoriti kojem političaru bi ukazali svoje povjerenje.

U istraživanju Agencije "Megalopter" iz Mostara učestvovalo je 67 posto žena i 33 posto muškaraca.