Istraga ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića: Još se čeka DNK iz misterioznog bureta

Vlado Šantić, ubojstvo, optužnica, Duje Šantić, Vlado Šantić, ubojstvo, Vlado Šantić, Ljudski ostaci, Bihać, Atif Dudaković, Armija BiH, 5.korpus Armije BiH, Vlado Šantić, Grabež pored Bihaća, u hotelu »Sedra«, general Šantć, Vlado Šantić, dnk, Vlado Šantić, Bihać, Bihać, Vlado Šantić, tijelo, Vlado Šantić, Duje Šantić, struja, Duje Šantić, Vlado Šantić, nestanak, Vlado Šantić, Jozo Leutar, Vlado Šantić, Bihać, ubojstvo Šantića, general šantić, Vlado Šantić

... je u zastoju. Podsjećamo, general-bojnik Vlado Šantić, zapovjednik HVO-a regije Bihać, nestao je nakon proslave 8. ožujka 1995. godine, a posljednji put viđen je u pratnji pripadnika Petog korpusa Armije Republike BiH u hotelu Sedra u Ostrošcu kod Cazina, nakon čega je, prema tvrdnjama zaštićenih svjedoka, i ubijen, piše oslobodjenje.ba.

Desetine svjedoka

Nakon što je 29. siječnja ove godine na deponiji smeća na Grabežu pronađeno bure sa navodnim ostacima tijela Šantića, očekivalo se da će s ovim ključnim dokazom doći do kraja istrage i epiloga cijelog slučaja. Međutim, to se nije desilo. Marko Jurišić, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, nedugo poslije toga je u medijima potvrdio da je u bačvi pronađena smjesa crvene tvari, bez ljudskih ostataka. Uslijedilo je razočarenje nakon čitave pompe u ovom slučaju i najave procesuiranja osumnjičenih, a mnogi mediji su morali demantirati sami sebe jer su preuranjeno objavili da su posmrtni ostaci Šantića zaista i pronađeni.

Svemu je prethodilo izvješće Federalne uprave policije, koji je upućen Županijskom tužiteljstvu u Bihaću zajedno sa kaznenom prijavom protiv Hamdije Abdića, zvanog Tigar, koji je bio zapovjednik 502. brigade u sastavu Petog korpusa Armije BiH, te još šestorice bivših pripadnika postrojbe vojne policije pri Abdićevoj brigadi - Jasmira Topala, Ramiza Ružnića, Ramiza Bajramovića, Indijana Alibegovića, Envera Keranovića i Dede Karabegovića.

Pored njih, Tužiteljstvo je ispitalo i desetine drugih svjedoka, te su u više navrata vršili pretrese hotela Sedra, lokaciju Stare željezničke postaje gdje je bila smještena vojna policija 502. brigade, kao i lokalitete u Ripču i Grabežu.

Godišnji odmori

Posljednje informacije o statusu predmeta od nadležnog tužiteljstva nismo mogli dobiti, jer je postupajući tužitelj na godišnjem odmoru. Glasnogovornik Tužiteljstva USŽ-e Adnan Tulić zbog osjetljivosti predmeta nije mogao dati konkretne informacije o slučaju u odsustvu tužitelja.

Očigledno je da se još čeka konačna potvrda nalaza DNK iz bureta, koji je pronađen početkom godine na Grabežu.

- Nama još nije došao DNK kojeg očekujemo od uzoraka koje smo poslali ICMP-u na analizu. Kada nalaz dođe, onda je naša obveza da, kao što to i činimo, obavijestimo porodicu. Međutim, još ništa nije stiglo, kazala nam je Lejla Čengić, stručni suradnik za odnose s javnošću Instituta za nestale osobe BiH.