Istraga o ubojstvu Leutara u BiH i nakon 16 godina bez pomaka

Jozo Leutar
...s mjesta a Tužiteljstvo BiH koje je preuzelo slučaj sada se s njim 'lopta' pokušavajući ga prebaciti Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu, upozorila je novoizabrana glavna tužiteljica Sarajevske županije Dalida Burzić.

"Prije pet dana predmet 'Leutar' s pet kutija dokaza vraćen je ovom tužiteljstvu bez ikakva objašnjenja. Nakon provedenog uvida u spis utvrđeno je da niti jedna radnja nije poduzeta. Ja sam osobno to vratila glavnom tužitelju Tužiteljstva BiH jer mi je iz njihova dopisa nejasno zašto nam je vraćen predmet bez bilo kakvog objašnjenja", izjavila je Burzić u intervjuu koji je u četvrtak objavio sarajevski Dnevni avaz.

Na pokušaj Hine da dobije objašnjenje ovih navoda iz Tužiteljstva BiH su kratko poručili kako "u interesu predmeta ne mogu dati nikakav komentar".

Tužiteljstvo BiH je istragu u "slučaju Leutar" preuzelo od Županijskog tužiteljstva u Sarajevu prije dvije i pol godine a iz tvrdnji tužiteljice Burzić proistječe kako se za svo to vrijeme na ovom predmetu apsolutno ništa nije radilo.

Jozo Leutar (HDZ BiH) ubijen je u ožujku 1999. u atentatu koji je na njega izvršen u Sarajevu.

U njegov automobil podmetnuta je eksplozivna naprava koja je detonirana u gusto naseljenoj četvrti u središtu grada.

Leutar je tada teško ozlijeđen, a umro je nešto kasnije u bolnici.

Prvobitna istraga je kao glavnog organizatora identificirala Leutarova vozača Željka Ćosića no on je tijekom sudskih postupaka vođenih više od dvije i pol godine zajedno s drugim osumnjičenicima pravomoćno oslobođen svih optužbi.

Nakon toga nije bilo nikakvih pomaka u istrazi.

HINA