Istraga o kriminalu na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu

List navodi da se svi sumnjiče da su zloupotrebom položaja ili ovlaštenja pribavili imovinsku korist od više stotina tisuća KM.

Otkriveno je da je od 2001. do 2006. godine nezakonito isplaćeno više od 80.000 KM na ime rješavanja stambenog pitanja Rifata Hadžiselimovića, što bi optužnica trebalo da obuhvati.

Dekan i prorektor na fakultetu 2000. godine Muharem Avdispahić, radi pribavljanja nezakonite imovinske koristi, bez odgovarajuće odluke UO fakulteta, isplatio je sebi više od 50.000 KM na ime kupovine stana.

Sumnja se da je 2007. godine reklamni prostor na zgradi PMF-a iznajmljen "Violeti" bez postojanja pisane suglasnosti UO i bez provođenja procedura Zakona o javnim nabavkama, čime je drugome pribavljena korist veća od 15.000 KM.

Inspektori MUP-a Kantona Sarajevo, po nalogu Kantonalnog tužiteljstva, saslušali su više svjedoka i u vezi sa navodnim uništenjem arhiva Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Šef Studentske službe Mensud Kadribašić podnio je kaznenu prijavu protiv više osoba zaposlenih na ovom fakultetu, među kojima je i dekan Bakir Mehić. Kardibašić ih je optužio da namjerno uništavaju arhiv kako bi sakrili dokaze o kriminalnim aktivnostima koje se na ovoj ustanovi, navodno, događaju godinama.

Glasnogovornica Tužiteljstva Županije/Kantona Sarajevo Jasmina Omićević rekla je da se u ovom slučaju provode predistražne radnje.

"Posljednja od tih radnji je da je MUP-u Županije/Kantona Sarajeva naloženo da sasluša više svjedoka na okolnosti iz prijave. Trenutno čekamo odgovor iz MUP-a" - pojasnila je Omićević.

Jedan od saslušanih svjedoka je i sam Kardibašić, koji tvrdi da je kompletan arhiv, koji obuhvaća dokumente studenata, nastavnog osoblja, odluke Upravnog odbora, smješten u neuvjetnim prostorijama u kojima trune i raspada se, tako da "uskoro od njega neće ostati ništa".

On dodaje da postoji i mogućnost da se iz arhiva krišom iznose neki dokumenti.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nedavno je napravila opsežan izvještaj o nepravilnostima na ovom fakultetu i dostavila ga Kantonalnom tužiteljstvu.

Srna