Ispravite nepravdu koju ste, vaši prethodnici Ashdown, Petritsch i Vi, učinili Hrvatima u F BiH

Poštovani!

Pozivajući se na „ Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima" usvojen na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 16. prosinca 1966.godine ( rezolucija br. 2200A/XXI/) Dio I članak 1. koji kaže:

1. Svi narodi imaju pravo na samoodređenje. Na temelju tog prava oni slobodno određuju svoj politički status i osiguravaju svoj gospodarski, društveni i kulturni razvoj"

2. Svi narodi mogu slobodno raspolagati svojim prirodnim bogatstvima i izvorima za svoje osobne ciljeve bez ugrožavanja obveza koje proizlaze iz međunarodne gospodarske suradnje temeljene na načelu uzajamne koristi i međunarodnog prava.

3. Države stranke ovog Pakta, uključujući i one koje su odgovorne za upravu nad nesamoupravnim područjima i područjima koja se nalaze pod njihovim starateljstvom, dužna su promicati ostvarenje prava na samoodređenje i poštivati to pravo u skladu sa odredbama Povelje Ujedinjenih naroda.

Imajući u vidu Ustav Federacije BiH članak 1. stavak (2) u kojem stoji „ Bošnjaci , Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi zajedno sa ostalima, i građani Federacije BiH, jednakopravno uređuju Federaciju BIH", te članak 17. gdje su definirana pitanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda gdje u stavku jedan stoji:

3 ostvarivanje prava konstitutivnih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim tijelima vlasti, te stavak 5.:4 jednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka

Konstatirajući da je hrvatski narod u svojoj trinaeststoljetnoj povijesti dao nemjerljiv doprinos u gospodarskom, kulturnom, političkom i obrazovnom razvoju BiH te svojim masovnim izlaskom na referendum 1992. godine i potporom stvaranju samostalne BiH kao suverene države ravnopravnih naroda Muslimana, Hrvata i Srba bio odlučujući čimbenik u konstituiranju moderne BiH .

Naglašavajući da su Ustavom Bosne i Hercegovine preuzeti svi važniji međunarodni ugovori,što je kao državu čini dodatno obvezanom na poštivanje kolektivnih građanskih i narodnih prava,

Imajući u vidu činjenicu da je Washingtonskim sporazumom potpisanim 18.3. 1994. godine i na konstituirajućoj sjednici Ustavotvorne skupštine Federacije BiH od 30. 3. 1994. godine usvajanjem Ustava Federacije osnovana Federacija BiH koja je kasnije potvrđena i Daytonskim mirovnim sporazumom. Ovim sporazumom je bila zagarantirana ravnopravnost hrvatskog naroda koja se ogledala u nekoliko članaka, a ovdje ćemo Vas podsjetiti na najvažnije:


IV. USTROJ FEDERALNE VLASTI

Čl. 6.Dom naroda se sastoji od po 30 izaslanika Bošnjaka i Hrvata
Čl. 17.Ukoliko Ustav ne predviđa drukčije, odluke Parlamenta Federacije zahtijevaju odobrenje oba doma, osim za pravilnike i deklaracije koje domovi donose samostalno.


B. IZVRŠNA VLAST FEDERACIJE

Čl. 2. Pri izboru predsjednika i dopredsjednika Federacije, Klub bošnjačkih izaslanika i Klub hrvatskih izaslanika u Domu naroda kandidiraju zasebno po jednu osobu. Izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije moraju zajedno odobriti većinom glasova Zastupnički dom, a onda i Dom naroda, uključujući i većinu glasova bošnjačkih izaslanika i većinu glasova hrvatskih izaslanika. Ukoliko jedan od domova odbije zajedničku kandidacijsku listu, klubovi moraju ponovno razmotriti kandidaturu predsjednika i dopredsjednika.

Čl. 5. „... najmanje jedna trećina ministarskih mjesta bit će popunjena Hrvatima

Čl. 6.3. Odluke Vlade Federacije koje se tiču vitalnih interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda donose se konsenzusom. Na ovu odredbu može se pozvati jedna trećina ministara.


Koristeći se pravom izabranih predstavnika hrvatskog naroda i osjećajući duboku potrebu za zaštitom prava svog naroda na jednakopravnost, mi zastupnici Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, duboko svjesni stanja u kojem se nalazi Federacija BiH i hrvatski narod te odgovornosti koju imamo kao izabrani zastupnici i predstavnici hrvatskog naroda u ovom domu,te činjenice kako se na najgrublji način gaze njegova ustavna prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u FBiH,osjećamo dužnost i obvezu obratiti Vam se kao najodgovornijoj osobi za mir i stabilnost u BiH, te od Vas zatražiti da ispravite nepravde koje su nam kao narodu nanijeli Vaši prethodnici, gospodin Wolfgang Petrisch i Peddy Ashdown, izvršivši dekonstituiranje hrvatskog naroda u FBiH i oduzeli mu ravnopravnost te Federaciju doveli u stanje permanentne krize i zaoštravanja odnosa između Bošnjaka i Hrvata.

Pozdravljajući Vaše izjave da je neophodno popraviti ustavnu poziciju hrvatskog naroda u BiH. Od Vas tražimo da u Ustav FBiH vratite odredbe o kandidiranju i izboru predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH te sastav i način odlučivanja u Vladi FBiH kakve su bile do ustavnih amandmana koje je proglasio Wolfgang Petrić i ukinete Vaš Nalog o suspenziji odluka Središnjeg izbornog povjerenstva.

Uvjereni smo da bi takva Vaša odluka bila najveći doprinos gradnji stabilne, prosperitetne FBiH jednakopravnih naroda.

Želimo Vas podsjetiti na nekoliko činjenica:

-Središnje izborno povjerenstvo je najviša institucija za provedbu izbora u svakom demokratskom društvu. Kao što vam je poznato ta institucija je nadležna za raspisivanje, provedbu, nadzor i potvrdu izbora.

-Sud BiH je u ovom slučaju je drugostupanjski organ u odlučivanju.

-Vašim Nalogom Vi ste suspendirali odluke ova dva tijela i samim tim ugrozili demokratski poredak u BiH, a posebice u F BiH. Poništenje Vašeg Naloga je itekako važno prije završetka cijelog izbornog procesa jer bi to vratilo čast i ugled ovim institucijama, ali i cijelom demokratskom postupku.

-Spomenutim Nalogom Vi ste poništili odluke Središnjeg izbornog povjerenstva, ali i Suda BiH i samim tim priznali održavanje nelegalne sjednice 17.ožujka 2011.god, na kojoj je u više navrata prekršen Ustav, zakoni i poslovnici oba doma Parlamenta F BiH, ali i duh demokracije i pozitivne demokratske i parlamentarne prakse.

-Svojom odlukom o suspenziji Vi ste onemogućili jednom konstitutivnom narodu da bira, bude biran i jednakopravno odlučuje, kao što vam je poznato, tek 30.svibnja 2011 godinesu se stekli zakonom predviđeni uvjeti za konstituiranje Doma naroda, kao i izbor rukovodstva, kako Doma tako i Federacije BiH.

Na sjednici 17.ožujka 2011.godine nazočilo je 5 izaslanika iz reda hrvatskog naroda a oni u takvom broju ne mogu činiti većinu kluba, niti potrebnu trećinu za predlaganje.

Poštovani gospodine Inzko,kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda u FBiH koji imaju izborni i ustavni legitimitet, mi Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH, vjerujući u vladavinu zakona, zalažući se za potpunu ravnopravnost svih naroda u FBIH , očekujemo kako ćete razmotrite naše pismo i po njemu što žurnije postupite.

U suprotnom, u nadi da ste ipak svjesni posljedica svojih odluka, upozoravamo Vas kako će F BiH postati mjesto sve većeg nepovjerenja, neslaganja i krize...


S poštovanjem!