Ispraćen do granice: Jadranko Prlić napustio BiH, otišao u Zagreb

Jadranko Prlić, Mostar, sahrana, Jadranko Prlić, Haag, BIH, Jadranko Prlić, Haag, Hrvatska zemlja, hrvatska šestorka u haagu, šestorka, Jadranko Prlić, Haag, Jadranko Prlić, Haag, Proces u Haagu, Haag, Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Jadranko Prlić, suđenje, Jadranko Prlić, Jadranko Prlić
Arhivska fotografija
Ovu informaciju potvrdio je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a čiji su pripadnici, između ostalih, kontrolirali kretanje Prlića, prenosi prvi.tv.

Prlić je u BiH stigao jučer avionom, sletjevši na sarajevsku zračnu luku. Neslužbeno Faktor.ba saznaje kako je Prlić jučer odmah poslije sprovoda napustio BiH, ovaj put automobilom i trenutno se nalazi u Zagrebu, gdje živi njegova obitelj.

Inače, na naš upit do kada bi Prlić trebao biti na privremenoj slobodi te kakvu je odluku donio Sud po ovome pitanju, iz Haaga su nam odgovorili kako ne mogu odgovoriti na ova pitanja s obzirom na to da nemahz nikakvih javnih informacija vezanih za ovaj predmet, odnosno optuženog.

Inače, kako Večernji list neslužbeno doznaje, otkako je haaška šestorka dobila osuđujuće prvostupanjske presude, Sud je prema njima drastično promijenio tretman.

- Oni za Sud više nisu optuženici nego osuđenici i prema njima se tako i ponašaju. Odluka o puštanju Prlića na pokop brata u Mostaru je možda i pomalo iznenađujuća ako se zna da je general Milivoj Petković nedavno imao sličan slučaj, a njegov zahtjev za puštanje na privremenu slobodu i odlazak na pokop je odbijen. Ipak, pozitivan odgovor Prliću je svakako razumna odluka jer se radi o teškim trenucima za cijelu obitelj - rekli su sugovornici Večernjaka.

Inače, Prlić je posljednji put u Mostaru bio 2009. godine, a razlog je bio sličan kao i jučer. Naime, Prliću je u svibnju 2009. preminuo otac i tada mu je Haaški sud, također, odobrio dolazak na pokop u Mostar. Između smrti bližih članova obitelji nije bilo dolazaka bivšeg predsjednika Vlade Herceg Bosne u Hercegovinu.

Prlić i ostali su tijekom boravka na privremenoj slobodi ranije boravili u Zagrebu jer je Hrvatska izdavala jamstva za njihov povratak u haaški pritvor u predviđenim rokovima, piše portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Treba napomenuti kako se šestorka pridržavala tih rokova, stoga Sud nema razloga u ovakvim slučajevima kao što je jučerašnji donositi negativne odluke, odnosno, odbijenice.

Povratak Prlića u Haag znači nastavak čekanja drugostupanjske presude koja neće biti donesena minimalno još godinu dana. Inače, proces protiv bivših dužnosnika HVO i Herceg Bosne najduži je u povijesti Haaškog suda. Radi se o najobimnijem predmetu koji se vodi na desecima tisuća stranica. A ni Haaškom sudu se ne žuri s donošenjem konačne presude.