Islamska zajednica ljuta zbog neradnog dana u Sarajevu

Sarajevo, islamska zajednica, prosvjedi, magla, Zvonimir Hodak, Sarajevo, zagađenost
... ali Rijaset Islamske zajednice BiH tvrdi da se osnovci bošnjačke nacionalnosti u nekim školama "prisiljavaju" na obilježavanje tog dana.

Rijaset Islamske zajednice BiH priopćio je da su proteklih dana primili pritužbe više roditelja učenika sarajevskih osnovnih škola da neki prosvjetni radnici traže od bošnjačke djece da pripremaju božićne sadržaje koji su izrazito vjerske, u ovom slučaju katoličke prirode, te kako se to događa u razredima u kojima gotovo da i nema učenika katolika.

Iz Islamske zajednice ističu da to za njih predstavlja "narušavanje prava na slobodu vjere" i od vlasti očekuju da reagiraju u vezi s tim.

Odlukom ministra obrazovanja Županiji Sarajevo Damira Marjanovića prvi put je 25. prosinca definiran kao neradni dan, a određeno je i da će neradni dani u sljedećoj kalendarskoj godini biti za Uskrs.

Do sada su za škole u ovoj županiji neradni dani u vrijeme vjerskih praznika bili isključivo oni koji su padali u vrijeme bajramskih praznika.

U BiH nikada nije donesen zakon kojim bi se reguliralo obilježavanje vjerskih blagdana, pa se to pitanje uglavnom rješava na nižim nivoima vlasti, a po pravilu se svetkuju blagdani u skladu s tradicijom naroda koji je u većini u nekom dijelu zemlje.

Srna