Iskopavanje zlata u Varešu stvorilo bi zlatnu groznicu i donijelo nova radna mjesta

vareš, zlato, Vlada ZDŽ

Iz australske tvrtke Easter Mining još uvijek tvrde, sada glasnije nego ikada, da se Varešu nalaze velike količine zlata svjetske kvalitete.

Trenutno su u tijeku aktivnosti s ciljem početka eksploatacije plemenite rude kojom bi i službeno počela "zlatna groznica" u ovoj općini, ali i Bosni i Hercegovini.

Višegodišnja istraživanja rude u Varešu iz mjeseca u mjesec daju veći optimizam i kvalitetnije rezultate geoloških istraživanja i isplativosti eksploatacije, piše Klix.ba.

Australska tvrtka već je dobila okolinsku dozvolu, ali još uvijek se čeka i urbanistička nakon čega će se podnijeti zahtjev za eksploataciju plemenitih materijala.

Vlada Zeničko-dobojske županije nedavno je boravila u službenom posjetu Varešu, a sastala se i s Milošem Bošnjakovićem, članom uprave i suvlasnikom ove australske tvrtke koji je s predstavnicima Vlade ZDŽ govorio o daljnjim aktivnostima glede eksploatacije zlata.

Na istražnim i drugim radovima angažirano je oko 100 ljudi, među kojima značajan broj lokalnog stanovništva, a tvrtka će uskoro premjestiti sjedište iz Sarajeva u Vareš.

Premijer Ganić je najavio uklanjanje birokratskih zapreka i prilagođavanje određenih procesa u županijskim institucijama investitorima koji žele istraživati mineralna bogatstva, a najavio je i smanjenje koncesijskih naknada za istraživanje, kako bi privukli nove ulagače.

"Vareš je bogat rudama, a danas imamo investitora koji vrši geološka istraživanja zbog kojih vlada zlatna groznica. U tom duhu smo posjetili Vareš da s načelnikom i njegovim suradnicima vidimo koje su to ključne stvari koje moramo rješavati u narednom razdoblju", kazao je Ganić.

Vlada ZDŽ formirala je povjerenstvo koja bi u narednom razdoblju trebalo odredila visinu naknada koncesije za plemenite materijale nakon čega će Vlada ZDŽ donijeti odluku o tome tko će i hoće li se vršiti iskopavanja navodnog zlata u Varešu.

Prve bušotine u Varešu povodom zlatne groznice napravljene su 2017. godine, a zlato svjetske klase navodno se nalazi na lokaciji.

Svi su uvjereni da će se otvaranjem rudnika zlata u Varešu ovo mjesto dobiti novu radnu snagu, mlade koji neće napuštati Općinu Vareš, ali i mjesto koje bi za kratko vrijeme dobilo potrebnu infrastrukturu čime bi bili iskorišteni njegovi potencijali.