ISIL-ovac iz BiH prepoznat na video snimci

Ibro Ćufurović, ISIL, twitter

Svjedok Tužiteljstva BiH je na suđenju za ratovanje u Siriji rekao kako osoba na snimci objavljenoj na Twitteru sliči na optuženog Ibru Ćufurovića.

Vlado Vulin, kriminalistički tehničar iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je u srijedu kako je proljetos dobio zadatak da fotografira dijelove snimke objavljene na Twitteru, te da je tijekom fotografiranja vidio četiri vojnika. 

''Dva mrtva vojnika su bila uza zid, a dva živa su 'likovala' nad njima'', kazao je svjedok, pojasnivši da ''to što su 'likovali', znači da su izgledali kao dobro raspoloženi''.

Svjedok je dalje rekao za vojnike koji leže da ga to asocira da su mrtvi i ''skoro'' ubijeni, da bi Obrani pojasnio kako ne tvrdi da jesu ubijeni, već da na to asocira. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović pitala je svjedoka je li na snimci mogao vidjeti lica živih osoba, te kako su one izgledale.

''Vidjela su se lica dvojice živih vojnika, jedna osoba je bila sitnije građe, druga krupnije”, kazao je svjedok, dodavši kako ''sitnija osoba sliči na optuženog''.

Optuženi Ćufurović se tereti da je pod imenom Abu Kasim Albosni usudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici ''Bejt Komandos'', koja je kasnije promijenila ime u ''El Aksa''.

Tužiteljstvo je u srijedu uložilo zapisnik o uviđaju ove snimke i fotodokumentaciju koju je, kako je rečeno, svjedok sačinio. Branitelj Senad Dupovac je prigovorio na ove dokaze, istaknuvši kako fotografije nisu potpisane, a sam videosnimak je svako mogao objaviti.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. listopada, prenosi portasl bljesak.info.