Inzko: Posao u BIH još nije završen

Istovremeno, Inzko je naglasio da posao "još nije završen", te da zahtijeva neprestani angažman međunarodne zajednice kako bi bilo osigurano daljnje poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i nastavak rada institucija.

Razgovori sa zvaničnicima SAD-a bili su prilika da se razmijene stavovi o situaciji u Bosni i Hercegovini prije predstojeće sjednice Vijeća za provedbu mira 22. i 23. svibnja u Sarajevu te prije obraćanja visokog predstavnika Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Tijekom sastanaka sa Williamom J. Burnsom, zamjenikom državne tajnice, te sa Samanthom Power, posebnom pomoćnicom predsjednika i višom direktoricom za multilateralne poslove i ljudska prava u Vijeću nacionalne sigurnosti, Inzko je rekao da je od ključnog značaja da SAD ostane čvrsto angažiran u BiH.

- Iako je nakon formiranja novog Vijeća ministara u februaru zemlja postigla napredak, još uvijek postoje značajni izazovi, naglasio je.

Govoreći o Mostaru, Inzko je ponovio da političke stranke trebaju da provedu presudu Ustavnog suda BiH i da usvoje ograničene promjene izbornog sistema u gradu, kako bi se općinski izbori u ovom gradu mogli održati u isto vrijeme kao i u ostalom dijelu zemlje.

Visoki predstavnik će nakon svojih sastanaka u prijestolnici SAD-a otputovati u New York, gdje će se u utorak obratiti Vijeću sigurnosti UN-a i predstaviti svoj polugodišnji izvještaj o provedbi Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini.

Fena