Inzko oštro upozorio SDP-ove ministre da od policije ne prave miliciju

...da su najavljene promjene zakona o unutarnjim poslovima "ponovno uvođenje neprimjerenog političkog uticaja nad policijom".

Inzko je istakao da je jasno da zakonske inicijative nisu prošle odgovarajuće konsultacije niti je postignut nivo konsenzusa potreban kako bi se napravile izmjene u ovoj izuzetno važnoj i osjetljivoj oblasti.

Visoki predstavnik je u pismu upućenom Budimliću i Kurtešu istakao da je duboko zabrinut da se inicijative za izmjene zakona o unutarnjim poslovima u FBiH i Kantonu Sarajevo kreću u pogrešnom smjeru, te da bi "ponovno uvođenje neprimjerenog političkog uticaja nad policijom bilo neprihvatljivo" i da bi to predstavljalo vraćanje unatrag.

"Postignut je značajan napredak i ne moram vas podsjećati da je on velikim dijelom omogućen dugogodišnjim ogromnim ulaganjima međunarodne zajednice kako bi se u BiH uspostavila profesionalna i depolitizirna policija", ukazao je Inzko u pismu koje je poslano i na adrese direktora Uprave policije FBiH Dragana Lukača i ravnatelja Uprave policije Kantona Sarajevo.

Kao uspješne primjere Inzko je naveo pravnu i proračunsku organizaciju SIPA-e, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela te policije Brčko disktrikta kao "odgovarajuće modele koje bi Federacija i županije trebalo replicirati".

Inzko nudi pomoć OHR-a gdje god je potrebno da bi se nastavio "napredak koji su do sada ogromnim zajedničkim naporima ostvarile vlasti FBiH i međunarodne zajednice".

Pismo je dostavljeno na uvid i nametnutom premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, premijeru KS Fikretu Musiću, specijalnom predstavniku EU i voditelju Izaslanstva EU u BiH Piteru Sorensenu, voditelju Europske policijske misije Stefanu Feleru, veleposlaniku SAD u BiH Patricku Moonu i menadžeru projekta ICITAP-a Jamesu Tilmanu.

SRNA