Inzko: Nema podjele BIH, OHR još dvije godine

04.04.2011

Međunarodna zajednica neće dopustiti podjelu BiH i stvaranje država, jer bi to značilo pobjedu Slobodana Miloševića, a i Radovana Karadžića - rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

On je u Briselu, uoči sutrašnjeg sastanka Političko sigurnosnog komiteta EU, na kom će učestvovati, rekao da nema tolerancije za one koji krše Ustav BiH i Ustav Federacije BiH FBiH.

Komentirajući postupak hrvatskih stranaka, Inuko je grupi novinara rekao da se neimenovanjem predstavnika u Domu naroda krši ustavni zakon i dejtonske odredbe.

Kako javlja dopisnik Srne, jedan europski diplomat rekao je da će OHR ostati u BiH još otprilike dvije godine, a onda će se izmjestiti iz Sarajeva, vjerovatno u Brisel ili u Ženevu.

Novi šef delegacije EU i šef OHR-a jedno će vrijeme biti u BiH paralelno i imati paralelna ovlaštenja. Prema njegovim riječima, OHR će zadržati bonska ovlaštenja, čak i nakon preseljenja iz Sarajeva. Do sada, OHR je koristio 900 puta bonska ovlaštenja, a 180 puta je uklonio ličnosti iz političkog života.

Diplomata je potvrdio da će misija novog šefa delegacije u BiH brojati oko 120 ljudi, i da nakon trećeg kruga natjecanja, postoji uži izbor od dva kandidata, Nijemca i Britanca.

Srna


loading...