Inzko: Hrvatskog člana predsjedništva birati iz županija s hrvatskom većinom?

incko, incko, Valentin Inzko, izbori, Valentin Inzko, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, predsjedništvo bih, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, Valentin Inzko, laž, visoki predstavnik, platformaši, Valentin Inzko, srednja bosna, Valentin Inzko, Vijeće ministara, Valentin Inzko, Vjekoslav Bevanda, Valentin Inzko, hotel, Čitluk, izvješće, Valentin Inzko, Miroslav Lajčak, Valentin Inzko, Hillary Clinton, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Inicijativu za referendum, Referendum RS, raspisivanje referenduma, Milorad Dodik političar iz RS-a, Valentin Inzko, referendum, Referendum RS, Valentin Inzko, HDZ BiH, Valentin Inzko, BIH
On je istaknuo da ne prihvaća odluku o raspisivanju referenduma koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, ocijenivši da je to potpuno pogrešan način.

"Ako ima razloga za nezadovoljstvo, neka to ide preko nadležnih organa. Znam da u svim tim institucijama ima Srba i, ako netko kaže da se ne pronalaze srpske žrtve, ima mogućnost da to traži preko nadležnih institucija", rekao je Inzko sinoć za Radio-televiziju RS.

Govoreći o činjenici da je zbog ratnih zločina procesuirano više Srba nego pripadnika druga dva naroda, Inzko je rekao da je "valjda i na terenu bilo više tih zločinaca" i naglasio kako nikome nije u interesu da se slučajevi ratnih zločina ne procesuiraju. "Ja sam za procesuiranje svih slučajeva i ne mogu reći zbog čega neki idu brzo, a neki ne, jer koliko znam u sudovima su zatupljeni suci i tužitelji iz sva tri naroda. Mislim da je problem to što nemaju financijskih sredstava i dosta sudaca i tužitelja", kaže Inzko.

On je dodao da je nedavno s glavnim haškim tužiteljem Sergeom Bramerzom razgovarao da bi tužitelji u regiji trebali mnogo tješnje surađeivati i da se hapse "pravi kriminalci i zločinici".

Svoje zalaganje kod austrijske novinarke Livije Klingl za uhićenog generala armije RBiH Jovana Divjaka u Beču, Inzko je nazvao časnim činom. "Rekao sam Liviji Klingl da je Divjak u Beču i da je uhićen, jer se oni znaju dugo i ona u njemu 'gleda drugog oca'. Mislim da to ništa nije sporno i opet bih isto učinio", poručio je visoki predstavnik u BiH.

On je rekao da neće sankcionirati izjavu predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso da je cijela regija taoc Srbije, jer nije čuo tu izjavu i jer je to njeno mišljenje.

Kada je riječ o vlasti u BiH, Inzko smatra da je najbolje da se domaći političari dogovore, istaknuvši kako bi bio najsretniji da "ovdje više nije potreban", ali je tek sada otkriveno puno zakonskih jazova u Federaciji BiH.

Međutim, kad se formira vlast na svim razinama u BiH, Inzko smatra da se treba pozabaviti time tko će predstavljati Hrvate u Predsjedništvu BiH i kao neke od mogućnosti ponudio je da se taj predstavnik bira u županijama s hrvatskom većinom ili u Domu naroda parlamenta BiH. "Želim da se to riješi na korektan način, jer sada to ne zadovoljava Hrvate u Hercegovini. Mogućnosti ima puno i treba ići u susret željama Hrvata", smatra Inzko.

On je najavio da će krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca pomilovati "10, 20, 30 osoba" koje su smijenili visoki predstavnici, ali da ne zna koje, već da će to raditi po određenim kriterijima.

Srna