Investicijom do bh. državljanstva

vize, vize, BIH, bezvizni režim, eu, hravtska u eu, eu, bezvizni režim, suspenzija, zapadni balkan, putovnice, državljanstvo BiH, državljanstva Njemačke, građani BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, azil, zahtjev za azil, građani BiH, Njemačka, putovnica, Biometrijska putovnica BiH, BIH, vize, BIH, putovnica, Biometrijska putovnica BiH, Njemačka, BIH, vize, vize, Njemačka, BIH, IDDEEA, putovnice, lažne putovnice, putovnice, gužva, čekanje, Njemačka, radnici, BIH, uvjeti, revizija, lažne adrese, BIH, državljanstvo BiH, državljanstvo, putovnice, bih putovnice, bh putovnice , lažne putovnice,  hrvatska putovnica, Biometrijska putovnica BiH, putovnica, BIH, putovnica, BIH, vize, BIH, bh putovnice , putovnice, biometrijske putovnice, bh putovnice , kolumbija, vize, bezvizni režim, državljanstvo BiH, državljanstvo, bh državljanstvo , državljanstvo, državljanstvo BiH
Istaknuli su ovo iz Sektora za državljanstvo u Ministarstvu civilnih poslova, pojašnjavajući da se na ovo pravo stiče na osnovu člana 13 važećeg Zakona o državljanstvu. Takva mogućnost postoji za strane državljane i u zemljama regije.

Prema Pravilniku o postupku prijema u državljanstvo BiH osobe koja se smatraju od naročite koristi, stranci pravo na državljanstvo dobivaju ako su vlasnici ili rukovoditelji u firmama koje su investirale značajna sredstva u BiH ili zapošljavaju značajan broj radnika.

"Stranci, također, državljanstvo mogu steći putem naturalizacije i olakšane naturalizacije, tj. kada se radi o braku sa državljaninom BiH ili djetetu čiji je jedan roditelj stekao bh. državljanstvo", pojasnila je nedavno Zorica Rulj, glasnogovornik Ministarstva civilnih poslova BiH.

U izjavi za medije, ona je dodala da i apatridi i izbjeglice, emigranti koji su se vratili u BiH, kojima je bh. državljanstvo prestalo, odricanjem ili otpustom radi stjecanja, odnosno zadržavanja stranog državljanstva i po osnovu ugovora o dvojnom državljanstvu, mogu dobiti državljanstvo pod određenim uvjetima.

U svijetu je u proteklih nekoliko godina zabilježen porast "kupovine" državljanstva, na što ukazuju i posljednji podaci Međunarodnog monetarnog fonda. Države u zamjenu za investicije nude zainteresovanim da kupe državljanstvo ili makar dozvolu boravka. Procjena je da ova industrija na globalnom nivou vrijedi dvije milijarde dolara.

Podaci MMF-a pokazuju da na listi zemalja dominiraju karipske i europske zemlje, ali se državljanstvo može kupiti i u Kanadi, SAD, Australiji, Singapuru i Novom Zelandu. Najeftiniju opciju nudi Dominika, gdje se može dobiti državljanstvo za samo 100.000 dolara investicije (plus takse) i to nakon obavljenog intervjua sa nadležnim institucijama.

Cilj ove mjere je da olakša postupak dobivanja dozvole boravka stranim investitorima koji kupe nekretninu ili investiraju u privredu. Kupovina državljanstva postoji već oko 30 godina. Prvo se pojavila u Sjevernoj Americi, Australiji i Velikoj Britaniji - sigurnosna mjesta za bogate građane koji traže da premjeste ili ulože svoja sredstva.

Nezavisne novine