Intervju s povodom: Nino Raspudić i Vedran Kožul

Gost ove javne tribine će biti prof. dr. Nino Raspudić koji će prije svega govoriti aktualnim pitanjima i problemima koji se tiču hrvatskog naroda u BiH.
Tom prigodom razgovarali smo s prof. dr. Raspudićem kao i s Vedranom Kožulom, predsjednikom HSPF-a.

Nino Raspudić, prof. dr.

Zdrava logika i analiza političkih procesa pokazuje da će Komšić vjerojatno dobiti još više (bošnjačkih) glasova, te će ponovno postati hrvatskim članom Predsjedništva BiH

Što je prema vašem mišljenju osnovni problem Hrvata u Bosni i Hercegovini i koliko u na taj problem utjecali lideri koji nas vode?

Osnovni problem Hrvata u Bosni i Hercegovini je nedostatak suvremene političke volje. Po meni svi problemi koje su Hrvati imali u ratu i poslije rata i zbog Daytonskog sklopa, proizlaze iz činjenice da se suverene političke odluke nikada nisu donosile izravno ovdje već su se uglavnom posredstvom 5-6 linija rješavale u Zagrebu i primjerom efekta gluhih telefona komesarski dolazile ovdje i izazivale dosta buke i nejasnoća. Što se tiče sadašnjih političkih elita Hrvata u BiH, gledajući na dva bloka vidimo kako se ponašaju reaktivno. S jedne strane se Čovićev HDZ BiH prilagođava svim načinima kako bih ostao u sedlu i političkom opstanku, dok se drugi blok HSP BiH - HDZ 1990 okreće suprotno onome kako se okreće prvi blok. Znači nema ni dijagnoze stanja, definiranja vitalnih interesa niti pronalaska načina kako bi se isti zaštitili i provodili. Nedostaju prava nacionalna svijest i suverene političke odluke koje bi se donosile ovdje i u interesu ovoga naroda koji bi se prije svega trebao okrenuti samome sebi.

Koji bi onda bio primarni cilj Hrvata u Bosni i Hercegovini, prema kojem bi trebali težiti u sadašnjoj situaciji?

Cilj Hrvata se ne razlikuje od ciljeva drugih naroda i građana u BiH. To je prije svega nalaženje jednog dogovornog i održivog rješenja ustroja zemlje koji bi vodio prema općem boljitku i stvaranju konteksta iz kojih bi proizlazili najbolji potencijali ove zemlje i ovih ljudi. A ne da nam se i 15 godina poslije rata događa srozavanje na svim razinama, lažući i mažući oči jedni drugima. Osobno mislim da bi zadovoljenje tog okvira za Hrvate u BiH bila uspostava treće federalne jedinice ili hrvatskog objedinjenog kantona.

Kako komentirate negativne kritike na račun toga koje pristižu iz Sarajeva, i što bi onda s Hrvatima iz Posavine ili Srednje Bosne?

Pravih argumenata na račun toga iz Sarajeva još nisam vidio ni čuo, a volio bih. O granicama te federalne jedinice bi se moglo razgovarati. Najbolje bi nam bilo krenuti švicarskim putem. Znači, da se unutar svake općine referendumom donese odluka kojem kantonu žele pripadati. Ali, ovdje je apsurdna jedna stvar. Ako gledamo na položaj Hrvata, onda vidimo da čak njih 80 % i sada živi na većinskim hrvatskim područjima, pa im stoga te kritike same sebi skaču u usta. Ako je današnje stanje u Federaciji dobro, zašto bi se onda plašili za te Hrvate koji bi ostali izvan ovog hrvatskog objedinjenog kantona, kako ga ja zovem. S druge strane, moglo bi se i odgovoriti na te kritike, bez uspostave treće federalne jedinice. Onda, idemo donijeti zakone da se na svim razinama odluke donose konsenzusom i da vlada paritet. Ali gledajući do sada, uvjeren sam da bi trenutna bošnjačka elita to glatko odbila.

Pozivali ste hrvatske političare da se usuglase oko jednog zajedničkog kandidata, no ni to nije urodilo plodom. Što će se dogoditi ako ponovo bude izabran Željko Komšić, u kakvoj će se situaciji naći Hrvati?

Mislim da će, uvjetno rečeno, Hrvati naći u još goroj situaciji. Zdrava logika i analiza političkih procesa pokazuje da će Komšić vjerojatno dobiti još više (bošnjačkih) glasova, te će ponovno postati hrvatskim članom Predsjedništva BiH, dok će ostali kandidati voditi jalovu bitku oko drugog i trećeg mjesta. Mislim da će onda doći do još veće destabilizacije BiH i radikalizacije bh Hrvata. Kao posljedica će biti još gori položaj Hrvata, a rezigniranost Hrvata i pomirba sa sudbinom će biti još veća što će se sigurno pokazati kroz malu izlaznost na sljedećim izborima.

Za jedne ste hrvatski intelektualni Bruce Lee, a za druge Xavi intelektualno invalidnog dijela Hercegovine. Smatrate li to nekim provokacijama i kako se nosite s time?

Ne zamaram se previše time. To vam je kao u onoj priči o slijepcima i slonu kada je skupina slijepaca naišla na slona. Onaj slijepac koji ga je uhvatio za surlu rekao ja da je slon poput velike zmije, a za onoga koji ga je uhvatio za nogu slon je bio poput stabla. Na internetu se može vidjeti mnoštvo mojih članaka i intervjua, koje svi tumače na svoje načine. Nisam pobornik nikakvih bitnih transformacija i stojim iza svega što sam do sada rekao i napisao. Bilo bi problematično kada bi nastupao samo iz neke usko-nacionalne i partikularne pozicije i bilo bi mizerno kada bih imao u vidu samo jedan narod, a ne bih razmišljao iz perspektive općeg ljudskog boljitka. A to, ako sam ja protiv toga da Komšića Hrvatima izabire drugi narod, pa mi stoga lijepe neke etikete. Do toga jednostavno ne držim, uostalom takvi najviše govore o samima sebi. Sve ostale kritike na svoj rad prihvaćam i očekujem ih kako bih korigirao vlastite stavove, jer nitko nije 100 % u pravu. Opet kažem, dovoljno sam iskusan i samouvjeren da me nikakve etikete ne zamaraju previše.

Budući da živite i radite u Hrvatskoj, možete li nam, za kraj, reći o trenutnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj. I kako komentirate izjave iz Glasa Koncila kako u Hrvata više nema državotvorne stranke, jer i HDZ i SDP uglavnom vode komunisti, te da se za te stranke ne bi trebalo više glasovati?

O tome sam već i sam dosta pisao u svojim kolumnama u Večernjaku. I HDZ i SDP su u Hrvatskoj u biti potpuno iste stranke s istim programima, s tim da je HDZ-ov problem još veći jer godinama krivotvori političku volju tihe većine u Hrvata koja uglavnom glasuje za njih. Siguran sam da će doći do velikih lomova na hrvatskoj političkoj sceni. Stanje je jako loše, mislim da se dotaklo dno krize, i politički i ekonomski, ali i moralno. Hrvatsko društvo će se morati suočiti s nimalo lijepom slikom koja se godinama krila pod nekom površinom, kao napretka krupnih koraka prema EU integracijama. No, što taj čir prije pukne situacija će biti bolja i ostati će vremena za zdravu reorganizaciju društva i političke scene. Što se tiče HDZ-a i SDP-a u Hrvatskoj, uvjeren sam kako će oni uskoro postati politička prošlost.


Vedran Kožul, predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma

Hrvatski studentski politološki forum je uz Studentski zbor, najjači i najaktivniji na Sveučilištu u Mostaru

Možete li ukratko predstaviti sebe i vašu organizaciju, za one koji još nisu čuli za HSPF?

Za one koji me ne poznaju živim u Širokom Brijegu.Trenutno sam student treće godine studija Politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Osim toga sam i predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma, član Debatnog kluba Sveučilišta u Mostaru, kao i član Vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kao i Studentskog zbora ovoga fakulteta. U slobodno vrijeme pišem i kolumne, prvenstveno za ABCportal.info. To je ono najosnovnije o meni.

Što se tiče Hrvatskog studentskog politološkog foruma rekao bih da smo studentska organizacija neprofitnog karaktera koja okuplja studente sa Sveučilišta u Mostaru koji se zanimaju za teme iz svijeta politologije i politike. Naš osnovni cilj je razvijanje znanja i svijesti studenata s područja političkih znanosti. Uz redovite sjednice bavimo se organiziranjem javnih tribina te različitih akcija. Ipak zbog položaja u kojemu se trenutno nalazi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini na listi prioriteta HSPF-a vrlo visoko smo postavili i davanje mišljenja i prijedloga s ciljem rješavanja političkog pitanja Hrvata u BiH.

Kakvi su bili dosadašnji projekti i aktivnosti Foruma, i što imate sljedeće u planu?

Neću biti neskroman ako kažem da smo trenutno uz našu krovnu organizaciju, Studentski zbor, najaktivniji i najjači na Sveučilištu. Kada sam s kolegama Marinom Marićem i Slavenom Zeljkom, sadašnjim potpredsjednicima HSPF-a, osnivao ovu udrugu planirali smo dosta projekata, ali nismo očekivali da će naš rad biti ovako uspješan te u ovoj mjeri popraćen u javnosti. Uz 9. redovitih sjednica organizirali smo i dvije javne tribine „Podjele u hrvatskom narodu – podvucimo crtu!“ te „Mladi u politici“ koje su od gostiju te prisutnih medija ocijenjene kao vrhunski organizirane. Također prikupljali smo i potpise kao znak potpore zaposlenicima HTV Mostar, Radija Herceg-Bosne te Radio postaje Mostar u akciji „Neka i dalje živi hrvatska riječ.“ Nismo bili neaktivni ni na humanitarnome planu jer smo u akciji „Srcem za malog Šimuna“ prikupili 2010 KM za teško oboljelog dječaka Šimuna Bošnjaka iz Posušja. Posebno bih istaknuo naše neovisno predizborno istraživanje koje su na Sveučilištu u Mostaru provodili naši članovi među kojima ima i simpatizera više stranaka pa su stoga i rezultati za razliku od nekih drugih anketa bili u potpunosti realni. U tijeku je i naša akcija „Apstinencija = marginalizacija, Hrvati iziđimo na Izbore!“

U skorije vrijeme planiramo još dosta projekata. Prvi od njih je i javna tribina s prof. dr. Ninom Raspudićem, a u planu imamo i još jedno predizborno istraživanje te niz javnih tribina s čime će javnost biti pravovremeno upoznata.

Kakva je vaša situacija na Sveučilištu, jeste li prihvaćeni od kolega i profesora?

Situacija je dosta dobra. Imamo jako dobru suradnju sa Studentskim zborom kao i sa Filozofskim fakultetom. Profesori nam također daju potporu u našem radu. Studenti su jedna posebna priča. Ekipa koja se okupila oko HSPF-a je stvarno fenomenalna. To su cure i momci koji pokazuju da svi studenti nisu uspavani i nezainteresirani kako se to voli reći. Puni su ideja te su uvijek spremni pomoći. Stvarno sam sretan što imam priliku surađivati s takvim ljudima koji će, uvjeren sam, u budućnosti biti pokretači ovoga društva. Ovim putem bih pozvao i sve ostale studente da nam se priključe te da budu dio ekipe koja želi napraviti nešto više za jedino Sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH, za naš narod te cjelokupno društvo u konačnici.

Je li HSPF možda pod nečijom kontrolom i koje osnovne vrijednosti podržavate?

S nama nitko ne upravlja jer da smo mi nečiji satelit onda ovaj projekt jednostavno ne bi imao smisla. U HSPF je s naše strane uloženo puno ljubavi i truda te stoga nikada nećemo dopustiti da sitni interesi pojedinaca unište sve ono dobro što smo napravili. Na našoj javnoj tribini „Mladi u politici“ sudjelovali su predstavnici svih stranaka Kreševske šestorke, kao i ostalih stranaka, te sa svima imamo fer i korektne odnose. Zar bi tako bilo da netko upravlja nama?

Osnovne vrijednosti koje podržavamo su svakako istina, pravednost, znanje te domoljublje, čega se svakako nikada nećemo stidjeti. Uvijek ćemo se truditi biti nepristrani, ali oni koje vode podaničku i ulizivačku politiku te oni političari kojima je bankovni račun jedino mjerilo u životu s naše strane jedino mogu dobiti osudu za svoja djela.

ABCportal.info/(Ivan KRALJEVIĆ)