Informacija o nezakonitoj i neustavnoj reviziji

Postrojavanje postrojbi HVO-a.

...prethodni Ministar branitelja F BiH, još uvijek vrše reviziju po uredima za evidenciju u Mostaru i drugim općinama, gdje su u većini branitelji HVO-a.

S obzirom kako je formirana nova vlada F BiH, mi branitelji oboljeli od PTSP-a bili smo uvjeravani kako će se neustavna i nezakonita revizija vratiti u okvire zakona i omogućiti svakom branitelju pravo na poštenu reviziju, nažalost to se nije dogodilo, kako danas stvari stoje najvjerovatnije i neće.

Na krilima predizbornih obećanja ostvaren je dobar izborni rezultat i odmah su podijeljene dobro plaćene političke fotelje i evidentno je kako tu prestaje zanimanje za braniteljsku agoniju , pa ništa nije čudno što nezakonito postavljeni revizorski timovi i dalje nastavljaju nezakonitu reviziju od revizorskih timova koje je nezakonito postavio Zukan Helez.
Mi smo bili uvjeravani kako će se revizija vratiti u okvire zakona, uvažavajući sve presude Ustavnog suda i kako će se nakon formiranja novog tima za koordinaciju poništiti sva rješenja koja su radili nezakoniti revizorski timovi, a da će se tek onda revizija nastaviti. Obećano nam je, kako će prvo tim za koordinaciju utvrditi tko je kršio zakon kolike su štete prouzrokovane nezakonitom revizijom, pa tek onda osigurati braniteljima poštenu i zakonitu reviziju.

Isto tako, Institut za medicinsko vještačenje i dalje poziva branitelje na medicinsko vještačenje sa jasnom namjerom nekompetentnog i zlonamjernog vještačenja medicinskih nalaza koje su radili ratni doktori- specijalisti.

Dakle, nastavlja se praksa doktora medicine rada na Institutu za medicinsko vještačenje, gdje i dalje poništavaju nalaze ratnih doktora-specijalista ili umanjuju ocjene invalidnosti ratnih doktora- specijalista. Svima je već poznato da sudovi BiH masovno poništavaju nalaze i mišljenja revizije koje rade doktori na Institutu za medicinsko vještačenje sa jasnim obrazloženjem o povredi zakona u postupku revizije.
Postavlja se pitanje, kome je u interesu nastavak ovakve revizije i da li će itko snositi političku i kaznenu odgovornost za već bjelodano, nepotrebno nabijanje troškova koje se isplaćuje Institutu i revizorskim timovima koji nezakonito i neustavno provode pravno nasilje, a ne reviziju nad stečenim pravima branitelja.

Želimo obavijestiti branitelje i članove njihove obitelji da je BiH, po riječima Ministra financija, Vjekoslava Bevande u dubiozi milijardu i više KM i kako će MMF-ovi stručnjaci uvjetovati nove kredite novim rezanjem stečenih prava branitelja i umanjenjem novčanih sredstava.
Sama činjenica kako branitelji ne mogu ostvariti naplatu svojih potraživanja nakon pravomoćnih presuda sudova u njihovu korist, jasno govori kako nemaju svoje političke predstavnike u Tijelima izvršne i zakonodavne vlasti BiH, i samim time su izloženi raznim zloupotrebama, pravnom odugovlačenju što dovodi društvo u kategoriju pravne nesigurnosti i nejednakosti pred zakonom koja ima dugoročne i dalekosežne posljedice na egzistenciju branitelja i članova njihove obitelji.

Tražimo od predstavnika hrvatskog naroda u Institucijama F BiH da nam se javno obrate i objasne zašto još uvijek rade nezakoniti revizorski timovi i zašto nisu raspušteni i zašto Institut za medicinsko vještačenje nastavlja sa radom kada im sudovi masovno poništavaju nalaze i mišljenja.

SEKTOR BRANITELJA OBOLJELIH OD PTSP-a