In memoriam: Magistar Mate Boban 07.07.1997.-07.07.2017. godine

Mate Boban, obljetnica, Mate Boban, Udruga organizatora otpora HVO, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Mate Boban, obljetnica, Mate Boban, obljetnica, Mate Boban, obljetnica, Mate Boban, obljetnica, Mate Boban, obljetnica, Mate Boban, Herceg Bosna, Mate Boban, film

Pored toga što je bio utemeljitelj i predsjednik HZ-HB koja je imala za cilj zastupati legitimne interese hrvatskog naroda u BiH, mr. Mate Boban je bio prvi predsjednik Hrvatskog vijeća obrane i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga HVO.

Prema našem uvjerenju uloga mr. Mate Bobana trajno uklesana u povjesti hrvatskog naroda je uspostava Hrvatske Republike Herceg Bosne, čiji je on bio prvi i zadnji predsjednik i koja je bila prijelomna povijesna odluka, kada jedan suveren i konstitutivan narod koji je desetljećima stigmatiziran i obespravljen uzima sudbinu u svoje ruke.

Mr. Mate Boban je uistinu bio politički vizionar i nimalo nas ne čudi kako vrijeme odmiče politička ostavština i ciljevi koje je iza sebe ostavio mr. Mate Boban danas 20 godina poslije su jedini putokaz u kojem smjeru treba ići kada su u pitanju strateški nacionalni interesi hrvatskog naroda u BiH.

Naša Udruga organizatora otpora HVO u BiH posebno njeguje sjećanje na našeg viteza Matu Bobana i neizmjerno smo ponosni što smo pod istim stijegom svjedočili djela bez kojih danas ne bi bilo niti Republike Hrvatske niti Bosne i Hercegovine kao nezavisnih i međunarodno priznatih država.


UDRUGA ORGANIZATORA
OTPORA HVO U BiH
brigadir Jadran Topić