Imenovan 781 Bošnjak umjesto Hrvata i Srba

... Bošnjaci, priopćeno je jučer iz ove stranke, a prenosi Večernji list.

Narodna zastupljenost

Po navodima iz HDZ-a, na sastanku održanom u Širokome Brijegu sa županijskim, regionalnim i koordinatorima za Distrikt Brčko i Grad Mostar za praćenje procesa priprema popisa pučanstva u BiH 2013. godine, izražena je zabrinutost jer se nije prijavio potreban broj popisivača i općinskih instruktora iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Nakon toga su na mjesta predviđena za Hrvate i Srbe izabrani popisivači, ili instruktori iz reda bošnjačkog naroda. Po podacima HDZ-a u 25 općina u Federaciji BiH, čak 781 popisivač iz reda bošnjačkoga naroda zauzeo je mjesta predviđena za druge narode što je protivno Zakonu o popisu.

"S obzirom da je to urađeno od Agencije za statistiku i suprotno je odredbama zakona, sa sastanka je upućen poziv predsjednicima općinskih popisnih povjerenstava da ne daju odobrenje na takve popise sve dok se pogreška ne ispravi, a od Agencije za statistiku BiH zatraženo je da sve odluke vezane uz popis pučanstva u BiH 2013. godine donosi transparentno i na zakonit način", navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Zajednička akcija

Iz ove stranke kritizirali su Agenciju za statistiku koja provodi popis pučanstva zbog stalnih promjena naputaka oko provedbe samog popisa pučanstva. 
Na sastanku su HDZ-ovi dužnosnici zaduženi za praćenje provedbe popisa pučanstva informirani i oko zajedničkih aktivnosti koje poduzimaju HDZ Hrvatske i HDZ BiH oko provedbe popisa pučanstva.

Dogovoren je konačan sadržaj letka koji će HDZ BiH i HDZ RH zajednički uputiti Hrvatima i javnosti kada je riječ o značaju popisa i važnosti odziva na isti.
 Novi sastanak o temi priprema za popis pučanstva u BiH dogovoren je za petnaestak dana, a zadužene osobe za praćenje procesa priprema i sudionici sastanka su pozvani da se maksimalno uključe u provedbu dogovorenih aktivnosti.

Popis pučanstva, kućanstava i stanova u BiH održat će se od 1. do 15. svibnja, i to je prvi popis koji se održava nakon 22 godine. Posljednji popis u BiH organiziran je 1991. godine. Tada je u BiH živjelo oko 4,3 milijuna stanovnika od čega je bilo 780.000 Hrvata. Po procjenama Katoličke crkve, u BiH trenutačno živi oko 440.000 Hrvata katolika, čiji se broj prepolovio od posljedica posljednjeg rata.