Idući ponedjeljak nastava počinje u HNŽ, SBŽ i HBŽ, besplatne knjige za osnovce ZHŽ-a i SBŽ-a

škola

Nastava u Hercegovačko neretvanskoj, Hercegbosanskoj i Srednjebosanskoj županiji počinje u idući ponedjeljak, dok će u Zapadnohercegovačkoj županiji školarci u klupe sjesti tjedan dana kasnije.

Školska 2019./2020. u HNŽ-u počinje prvi ponedjeljak u rujnu, kako je i najavljeno, a za sada nema nikakvih naznaka da bi odgode moglo biti, potvrdio je za Hercegovina.info glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović. Prema njegovim riječima Ministarstvu prosvjete do danas nisu pristizali nikakvi zahtjevi za odgodom nastave, te škola počinje kada je i planirano.

Nastava u Zapadnohercegovačkoj županiji počinje tjedan dana kasnije. Resorna ministrica Ružica Mikulić izjavila je da se nastava odgađa zbog toplog vremena koje je najavljeno i početkom rujna, ali i zbog malih problema oko nabavke udžbenika. Naime, u toj županiji djeci od prvog do petog razreda Vlada ZHŽ je osigurala besplatne udžbenike.

I u Hercegbosanskoj županiji nastava počinje 2. rujna. Naime, prije tri dana u organizaciji Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije održan je kolegij ravnatelja osnovnih i srednjih škola s područja Hercegbosanske županije. Na kolegiju je konstatirano da su sve škole, osim Srednje strukovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića (zbog rekonstrukcije školskih prostora) spremne za početak nove školske godine, te će nastava u školskoj 2019.-2020. početi prvi ponedjeljak u rujnu.

I u Srednjobosanskoj županiji nastava počinje prvi radni dan u rujnu. Iz Vlade te županije potvrdili su za Hercegovina.info da nema prepreka zbog kojih bi se odgađala nastava, kao i da će i u toj županiji 70 posto udžbenika u osnovnom obrazovanju biti besplatno.

K.Perić/Hercegovina.info