Idu li bh. Hrvati s Hrvatskom u EU?

Upravo ta situacija posljednjih mjeseci “muči” predstavnike EU-a koja poručuje Hrvatskoj da kroz ustavne promjene nađe optimalno rješenje i kada je u pitanju dvojno državljanstvo.
“Novim ustavom trebalo bi se pronaći i rješenje za pitanje dvojnog državljanstva Hrvata koji žive u BiH, kojima bi ta država trebala postati domovina”, izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda.

I iz ove izjave jasno je kako predstavnici EU-a pred Hrvatsku stavljaju “vruć krumpir” koji se mora riješi u što skorije vrijeme. Prema sadašnjoj situaciji, u trenutku ulaska Hrvatske u EU, svi njezini državljani imali bi sva prava i povlastice koje donosi ulazak u EU. Sam pojam EU-a jest slobodna trgovina i kretanje ljudi, tako primjerice hrvatski državljanin iz BiH moći će otići raditi u bilo koju zemlju EU-a bez radne dozvole. Osim toga, svaki hrvatski državljanin trebao bi imati i razne druge pogodnosti primjerice lakše kupovina imovine, određena socijalna prava, razne zdravstvene pogodnosti… Swoboda je naveo kako EU ne želi Hrvatskoj nametnuti svoje rješenje, da ne traži radikalne promjene, ali smatra da je za obje države dobro da se to pitanje jasno riješi. Prema njegovim riječima sadašnje ustavno rješenje je u tom kontekstu nejasno. Swoboda poručuje da nitko ne želi dovesti u pitanje državljanstvo Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, ali mu je znakovito to što na dan izbora, BiH izgleda kao “proširena Hrvatska”.

S druge pak strane, naš izvor iz Hrvatskog sabora, navodi kako postoji europska povelja o državljanstvu koju je potpisala i Hrvatska, prema kojoj svaka država suvereno odlučuje tko su njezini građani. Kao primjer, naš izvor navodi Italiju, koja u Hrvatskoj ima nekoliko tisuća svojih građana, koji bez problema glasuju i ostvaruju svoja prava u obje zemlje. “Državljanstvo nije upitno i ljudi će se moći kretati bez ograničenja”, kategorički tvrdi naš izvor. Napomenimo kako je stajalište službenog Zagreba kako se državljanstva neće ukidati i da s te strane ne treba dolaziti do bilo kakve bojazni hrvatskih državljana u inozemstvu. Napomenimo kako i kod ove situacije, koja u svakom slučaju predstavlja pogodnost za bh. Hrvate, treba gledati i s druge strane – moguće dodatno iseljavanje Hrvata iz BiH. Ako u obzir uzmemo sve pogodnosti koje nosi EU, lako je zaključiti da će se određeni broj hrvatskih državljana iz BiH iseliti “trbuhom za kruhom”.
(dnevni list)