Iako nose oružje policijski službenici u BiH posljednji psihotest obavili prije deset godina

dileri, uhićenja, droga, uhićenja, Pink Pantheri, banda, borko ilinčić, akcija, narkodileri, suzbijanje kriminala, Policijski dužnosnici, policijski službenik, psiho test, sistematski pregled, BIH
Iako je posao policijskog službenika jedan od najstresnijih, nadležne policijske institucije u BiH jako rijetko organiziraju sistematske preglede za službenike koji nose oružje, dok su psihotestovi još rjeđa pojava, piše Klix.ba.

Na problem neorganiziranja redovitih liječničkih pregleda za službenike policijskih agencija, a osobito za one koji nose oružje ukazivano je nekoliko puta. Stresan posao koji obavljaju zahtjeva sistematski pregled barem jednom godišnje, uz redovit rad s psihologom.

Međutim, kao i za većinu drugih stvari opravdanja su neujednačena zakonska rješenja i nedostatak financija.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za Klix.ba su potvrdili da su pripadnici te agencije sistematski pregled obavili jedino prilikom zapošljavanja.

"Zakonom o policijskim službenicima BiH, kao ni drugim zakonima kojim se uređuju statusna pitanja službenika SIPA-e nije propisana obveza vršenja redovitih liječničkih pregleda ili testa psihološke stabilnosti, osim liječničkog pregleda fizičke i psihičke sposobnosti koji se vrši prilikom zapošljavanja", potvrdili su iz SIPA-e.

Slična situacija je i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Iz Federalne uprave policije (FUP) istaknuli su da su 2015. godine redoviti liječnički pregled obavili službenici Specijalne policijske jedinice, ali i da FUP svoje zaposlenike šalje i na pojedinačne preglede kako bi se utvrdila psihofizička sposobnost zaposlenih, a osobito onih koji nose oružje.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova SŽ istaknuli su da su svi policijski službenici dužni obaviti liječnički pregled koji organizira Ministarstvo, te izvanredne psihofizičke testove kada nadređeni utvrde da za to ima potrebe.

"Periodični liječnički pregled za službenike MUP-a SŽ posljednji put je obavljen 2009. godine. Nakon toga obavljali su se pojedinačni izvanredni liječnički pregledi, jer u proračunu ovog Ministarstva nisu bila predviđena sredstva za periodične preglede za sve službenike", kazali su za Klix.ba iz MUP-a SŽ.

Iz svega navedenog zaključuje se da ne postoji jasno definiran sustav nadzora psihofizičkog stanja policijskih službenika koji nose oružje, već da sve ovisi od procjene nadležnih, proračuna za tu namjenu ili zakonskih akata.

Ne treba posebno ni naglašavati kolikom stresu su izloženi policijski službenici u tijeku desetogodišnjeg rada na terenu, uz konstantne akcije, pritiske i opasnosti kojima su izloženi. Stoga, da bi spriječili eventualne neželjene posljedice potrebne su redovite kontrole, i rad s psiholozima.