I u BiH je bilo svećeničkog zlostavljanja djece

Kardinal Vinko Puljić, Dobar loš zao emisija, naša tv, Mario Vrankić, BIH, Kardinal Vinko Puljić, Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, slavlja Kurban-bajrama, Bajram, Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Željko Komšić političar, Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić

Na upit je li se o ovoj problematici razgovaralo u BiH, je li bilo zlostavljanja, kardinal Puljić je za N1 rekao kazao kako je "u BiH, nažalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo".

"Hrabro smo se suočili čim smo uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za vjere koja je za to nadležna", rekao je kardinal.

Na upit zašto to nije upućeno pravosuđu BiH, kardinal Puljić je odgovorio:

"Naše pravosuđe još nije takve naravi, zakoni su dosta nedefinirani. Kada dobijemo odgovor od Svete Kongregacije, vidjet ćemo što ćemo dalje napraviti", istaknuo je dodavši da čeka odgovor Kongregacije.

On se u Vatikanu nalazi na poziv pape Franje, koji je pozvao sve predsjednike Biskupskih konferencija u svijetu Skup o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.

"Sveti otac nas je hrabro pozvao da se suočimo s tim zlim stvarima u crkvi, koje treba hrabro uočiti, priznati i čistiti", izjavio je.

"Naš pristup je da svaku stvar nazovemo pravim imenom. Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa tim stvarima, zlouporabi djece. Prvo moramo pristupiti kako raditi sa žrtvama, kako raditi sa onima koji su zločin napravili i kako stvoriti prevenciju da se takve stvari što manje događaju", izjavio je Puljić za N1 u Vatikanu.

On je kazao da treba početi od odgoja u obitelji.

"Da se formiraju djeca integrirana u osobnosti, onda pitanja Sjemeništa, kako formirati zrele osobe, a onda kako stvoriti zajedništvo svećensko s biskupima, da budemo hrabri suočiti se s izazovima na našem putu", kazao je kardinal Vinko Puljić.

Na sumitu u Vatikanu o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece okupilo se oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta. Prvi dan summita papa Franjo iznio je plan od 21 točke za borbu protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi koji bi žrtvama omogućio pojednostavljenu proceduru prijavljivanja zlostavljanja i u unutarnje crkvene istrage uključio svjetovne stručnjake.

Papa međutim nije ispunio ključni zahtjev žrtava zlostavljanja - da se svi svećenici predatori i biskupi koji su prikrivali njihova nedjela trebaju isključiti iz klera. Na summitu se između ostalih svjedočenja moglo čuti i svjedočenje Afrikanke koju je katolički svećenik seksualno zlostavljao 13 godina, a zlostavljanje je počelo u dobi kada je imala 15 godina.

Ovaj summit bez presedana sazvan je kao odgovor na novi niz optužbi za seksualno zlostavljanje, između ostalih u SAD-u, Čileu i Australiji, koji je samo pogoršao krizu zbog seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi koja traje više desetljeća.

To je ključni test vodstva pape Franje, budući da se njegova borba protiv zlostavljanja pomno prati u jeku kritike njegova papinskog mandata koja ne prestaje u konzervativnim krugovima.