I to je BiH: Vratila se s godišnjeg i zatekla - useljen stan!

Naizgled nelogično i nemoguće, ali je tako. Dijana Strujić iz Bugojna punih mjesec i po čeka da joj institucije ove države osiguraju ulazak u stan, iz kojeg je 1993. godine njen muž odveden u nepoznato. Stan je otkupila još 2004., ali u njemu trenutno neovlašteno boravi Sead Keško, koji kaže da čeka izjašnjenje suda. A Dijana traži samo ulazak u stan, za koji posjeduje dokaz o vlasništvu. Priča koja podsjeća na dešavanja s kraja devedesetih, prenosi portal "Federalne TV".

Dijana Strujić nakon povratka sa godišnjeg odmora, polovinom kolovoza ove godine, u stanu za koji posjeduje dokaz o vlasništvu zatekla je zaključana vrata i pločicu s imenom Seada Keške, koji je kaže bio posljednji privremeni korisnik, prije nego je otkupila stan 2004. godine. "Pokucala sam na vrata i on je izišao. Pitala sam ga što radi u mom stanu, a on je rekao da je to njegov stan i da tu nemam što tražiti. Obratila sam se policiji i do danas mi niko nije izišao u susret", kaže Dijana.

U Policijskoj postaji Bugojno nisu željeli pred kameru FTV-a. Kažu da su po nalogu dežurnog tužitelja saslušali Seada Kešku, te sačinili zapisnik i proslijedili ga Tužiteljstvu, a za sve ostalo nemaju ovlaštenja. Tužiteljstvo je sačinilo optužnicu i proslijedilo je na potvrđivanje u Općinski sud Bugojno, čije se izjašnjenje očekuje početkom narednog tjedna . I svi se brane zakonom i ovlaštenjima. Odgovora na pitanje kako i od koga građani ove zemlje mogu očekivati pomoć u zaštiti imovine nema, a Dijana podastire dokumente. "Godine 2004. sam podnijela zahtjev za otkup stana, uredno sam ga otkupila i sve papire predala. Dakle, sud mi je omogućio otkup stana, dobila sam vlasnički list", napominje Dijana.

Sead Keško, koji je nezakonito ušao u stan u bugojanskom naselju Nugle, tvrdi kako i on na ovaj stan ima rješenje od firme Špedicija, što želi dokazivati na sudu. "Ako sud utvrdi da je ovo stan Dijane Strujić, napustit ću stan", tvrdi Sead.

No, do odluke suda je dug put, a Dijana sa validnim dokumentom o vlasništvu na stan ne može ući u njega. I tako već drugi mjesec. Ovo se kaže može dogoditi svakome od nas, pa stoga gotovo nevjerovatno zvuči policijska nemoć u njenoj zaštiti. Možda je i to poruka Dijani, ali i građanima ove zemlje.