I Amerika bila zabrinuta zbog ‘protjerivanja’ Djeda Mraza iz Sarajeva

Dok se cijeli svijet još uvijek oporavlja od udaraca i otkrivanja povjerljivih dokumenata američkih diplomata koje je objavio WikiLeaks, BiH svoje udarce tek počinje dobivati, piše večernji.ba.

Prva depeša

Naime, objavljena je prva depeša iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih država koja datira od 2. veljače 2010. godine. Tadašnji veleposlanik SAD-a Charles English izvještava svoje nadređene o stanju u Bosni i Hercegovini. Dotiče se stanja u BiH i analizira kako je došlo do formiranja novih stranaka na političkoj sceni.

Također, neizostavan dio izvješća bio je i Haris Silajdžić i njegova "samoproglašena" ključna uloga kod Bošnjaka. Bivši američki veleposlanik Charles English spominje i lidera Islamske zajednice reisa Mustafe ef. Cerića, kao i određene novinare i njihovu ulogu u političkom i medijskom prostoru. U depešima se spominje i Milorad Dodik i njegovi odnosi s drugim liderima u BiH.

No, ono što je najzanimljivije je izvješće o zabrani Djeda Božićnjaka u Sarajevu.

"Ravnateljica predškolske ustanove Djeca Sarajeva, koja se financira od države, Arzija Mahmutović je pokušala zabraniti Djeda Mraza

u 2007. godini, tvrdeći da je Sarajevo pretežito bošnjačko i da Djed Mraz nije dio bošnjačke tradicije. No, Sarajevo se tada organiziranim prosvjedima i peticijama uspjelo izboriti protiv predložene zabrane. Koliko je to uvrijedilo građane Sarajeva, najbolje svjedoči urednički komentar na Federalnoj televiziji. Naime, u informativnom programu emisije "60 minuta" voditelj Bakir Hadžiomerović svojoj gošći - ravnateljici vrtića sarkastično je predložio da uvedu lik "Santa Alija" umjesto Djeda Mraza, stoji u dokumentima koje je objavio WikiLeaks.

Vjerovali ili ne

Koliko je svijet bio zgrožen "ukidanjem Djeda Mraza", svjedoči i to da su svi svjetski mediji prenijeli tu vijest. Neki su je čak svrstavali u rubriku - "vjerovali ili ne"! Ipak, zahvaljujući stotinama prosvjednika, djecu Sarajeva još će dugo uveseljavati starac s dugom bijelom bradom i kosom. I naravno, s darovima. Jer, kako je pisalo na jednom od transparenata u Sarajevu: - Tko je taj koji može zabraniti djeci Djeda Mraza?! Djed Mraz se nije mogao zabraniti kao što se danas ne može zaustaviti curenje tajnih podataka koje je pokrenuo, donedavno, svjetski neprijatelj broj 1 - Julian Assange.

Iako su ga uhitili, WikiLeaks je objavio novi set diplomatskih dokumenata, a u poruci postavljenoj na internetu obećao je da će tajne nastaviti "curiti" usprkos uhićenju njegova osnivača. Inače, Assangea podržava tisuće ljudi diljem svijeta, a hakeri u znak osvete ruše brojne stranice.

Tako su nedavno izvršili DoS napade na servis PayPal i PostFinance banku kako bi se osvetili zbog poteza ovih tvrtki prema WikiLeaksu. Razlog napada na na PayPalovu glavnu stranicu i blog krije se u ranijem uskraćivanju usluga tog servisa WikiLeaksu, a švicarska banka PostFinance napadnuta je jer je zamrznula 41.000 dolara Juliana Assangea. Novi napad bio je na Amazon.com.

Osim ovim napadima, WikiLeaks je podržan i osnivanjem stotina mirror siteova koji dijelom ili u potpunosti objavljuju sadržaj s WikiLeaksa.

Bilo kako bilo, objavljivanjem 251.287 američkih tajnih dokumenata Julian Assange uzdrmao je cijeli diplomatski svijet. I kako god, promijenio ga.