HVO je očuvao BiH, zaustavio rat i dio je bh. oružanih snaga

HVO, BIH

Ministar branitelja Federacije BiH Salko Bukvarević upozorio je tijekom susreta s predstavnicima bošnjačkih vlasti Unsko-sanske županije kako se u posljednje vrijeme podiže sve veći broj optužnica protiv zapovjednika Petoga korpusa i drugih zapovjednika Armije RBiH te pripadnika ovih postrojbi, zbog čega je najavio snažniju potporu za njihovu obranu. Istaknuo je da su četiri udruge osnovale Zakladu za pružanje pravne pomoći pripadnicima Armije BiH, ali da trenutačna sredstva nisu dovoljna da se pomogne svim pripadnicima i njihovim obiteljima. Tijekom susreta je bez ikakva utemeljenja iznio krajnje uvredljive tvrdnje kako vlasti Federacije BiH imaju trajnu obvezu "pružanja svih vidova pomoći i potpore braniteljima i članovima njihovih obitelji jer je Armija RBiH bila jedina legalna i legitimna vojna formacija u državi BiH", piše Večernji list BiH.

Mit umjesto istine

Posebno je sramna takva tvrdnja ministra Bukvarevića izgovorena u županiji gdje su pripadnici Armije likvidirali generala HVO-a Vladu Šantića. Da je realnost, međutim, drukčija, a ne mitovi u koje vjeruje, govori najbolje podatak da je samo dva dana kasnije u svome uredu u Sarajevu pozvao te održao redovite konzultacije s predstavnicima udruga Armije BiH, ali i Domovinskog rata HVO-a, čime je praktički potvrdio kako ne vjeruje čak ni u ono što je prethodno izrekao. I ne samo to. Da je istina posve drukčija, svjedoče današnji nasljednici nekadašnjih postrojba. Tako bogatu tradiciju HVO-a baštini hrvatski puk Oružanih snaga BiH, a prije toga Vojska Federacije BiH utemeljena je potpisivanjem sporazuma između predstavnika HVO-a i Armije BiH. A najvažniji dio ispričali su pripadnici HVO-a tijekom Domovinskog rata. Koliko je bila značajna njihova uloga, vidi se puno prije samoga početka rata u Bosni i Hercegovini i obrani naroda koji su živjeli na području pod njihovim nadzorom, ali i na samome kraju sukoba kada su kontrolirali trećinu zemlje. Naime, prvi hrvatski domoljubi počeli su dulje od godinu dana prije početka rata u BiH motriti snage JNA i dojavljivati njihove pokrete. Na području Mostara svaki uzlet zrakoplova se motrio i dojavljivao u Hrvatsku gdje je već bjesnio rat.

Došli do Banje Luke

Na napad na selo Ravno, koje je uništeno u divljačkome pohodu, nije uslijedila nikakva reakcija službenog Sarajeva, ali ni na dolazak rezervista na područje Hercegovine. Tek se predsjedatelj Predsjedništva Alija Izetbegović nakon krize sa zaustavljanjem tenkova pojavio nedaleko od Mostara i spriječio izbijanje sukoba. Obrana bošnjačke strane, čak i za vrijeme najtežeg rata s Hrvatima, odvijala se preko područja koje je nadzirao HVO. Završni čin rata praktički se dogodio zahvaljujući združenim Hrvatskim snagama koje je, uz HVO, činila i Hrvatska vojska, te su uspjele stići nadomak Banje Luke. 

vecernji.ba