HVO je branio hrvatski narod i BiH te dao obol u stvaranju države

Postojavanje postrojba HVO-a.
Svečano je tako bilo u mnogim gradovima od Orašja do Neuma, a tom prilikom dragovoljci i veterani Domovinskog rata s posebnim su ponosom govorili i prisjećali se svojih suboraca koji više nisu s njima, ukazujući na činjenicu kako je HVO prvi stao u obranu BiH.

Uhićenja

Međutim, i ova je obljetnica prilika za osvrt i na situaciju u kojoj su posljednjih mjeseci uhićenja pripadnika HVO-a sve češća, a nakon podizanja optužnice protiv generala Zlatana Mije Jelića postalo je jasno kako se i kroz nju ponovno provlači dio o sustavnom napadu HVO-a, a što se moglo vidjeti i na primjeru nekih ranijih optužnica kojima smo svjedočili u 2015. godini. Inače u protekloj godini uhićeno je čak 18 pripadnika HVO-a.
S druge pak strane jasno je kako je situacija trenutno takva da zločini nad Hrvatima do sada nisu dobili pažnju pravosudnih tijela unatoč svoj sili dokaza. Sve što se do sada događalo u pogledu istrage i progona odgovornih za zločine nad Hrvatima bilo je pojedinačne naravi, bez stvarne zapovjedne odgovornosti ili sagledavanja šireg konteksta događaja. Istodobno, određena stratišta diljem BiH u kojima je stradao ogroman broj civila hrvatske nacionalnosti nikada se nije našao na dnevnom redu pravosudnog aparata, a kako i bi kada bi otkrivanje istine o događajima tijekom rata Bošnjaka i Hrvata bacilo novo svijetlo na taj krvavi sukob. Također, zločini VRS-a nad Hrvatima, a pogotovo na prostoru Bosanske Posavine i sjeverozapadne Bosne nikada nisu privukli pažnju javnosti. I dok se kod Hrvata primjenjuje jedan standard, prilikom uhićenja pripadnika Armije konstantno se traži individualna odgovornost.

Branili narod

Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO-a HZ-a HB-a za naš list kaže kako je 24. obljetnica HVO-a, časne vojske koja je branila hrvatski narod i državu BiH i koja je dala obol ovakvoj državi, protekla na svečan način te ističe kako je bilo prekrasno na središnjoj manifestaciji u Čapljini, ali i diljem Herceg-Bosne. Međutim, upozorava kako se i tijekom ove obljetnice treba ukazati i na probleme koji još uvijek postoje u kontekstu braniteljske populacije, poput zakona koji nikada nisu stabilni već se često mijenjaju, a tu je i revizija.
-Zbog svih tih problema ljudi žive u strahu, a posebna su priča časni pripadnici HVO-a koji strepe od montiranih procesa, raznih optužnica i nebuloza. Ali mi želimo da obljetnica protekne u svečanoj atmosferi i to je tako i bilo. Prekrasno je bilo u vojarni Božana Šimovića u Čapljini i vidjeti te ljude koje ponekad vidimo samo godišnje. Stoga pripadnicima HVO-a želim čestitati njihovu zasluženu obljetnicu i da je slavimo još na stotine godina, poručio je Tomić.

Svečanost obilježavanja

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, zajedno s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, pozdravio je jučer postrojeni ešalon na središnjoj svečanosti obilježavanja 24. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane i 11. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije u vojarni „Božan Šimović", u Čapljini. Hrvatsko vijeće obrane utemeljeno je 8. travnja 1992., što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Dnevni list