HVIDRA traži poništenje revizije bivšeg ministra

Hrvati u BIH, majorizacija, HRS, Hrvati u BIH, prava, Herceg Bosna, BIH, popis, brojevi, narodi, HVIDRA, Mostar, Halid Genjac, braniteljske udruge, udruge, HNS BiH, HDZ BiH, javna tribina, Kolinda Grabar Kitarović, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, velimir raspudić, čovjek, vjera, BIH, Hrvati u BIH, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, BIH, Hrvati u BIH, HNS BiH, HDZ 1990, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, Daniela Škegro, BIH, Hrvati u BIH, Bošnjaci, udruge, BIH, izbori, Hrvati u BIH, izbori, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, izbori, Daniela Škegro, sabor, Hrvatskom saboru, hrvatski sabor, Hrvati u BIH, sabor, Hrvati u BIH, BIH, Nepravda, dan hrvata, Hrvati, Široki Brijeg, Velika Gospa, dijaspora, hercegovačka dijaspora

...Federalnog ministarstva za pitanja branitelja trebaju zapošljavati prema popisu stanovništva 1991. godine, uzimajući u obzir da trenutno nema zaposlenika prema takvoj statistici kao i činjenicu da bi zaposlenici trebali biti bivši pripadnici vojnih postrojbi HVO-a radi lakšeg poznavanja i pomoći braniteljskoj populaciji.

- Također, kada je u pitanju formiranje unutarnjeg ustroja Federalnog ministarstva za branitelje, HVIDRA Mostar je mišljenja kako bi pomoćnici ministra za pravne poslove trebali biti jedni za pitanje HVO-a, a drugi za pitanje Armije BiH, istaknuo je na konferenciji za novinare u Mostaru član Predsjedništva HVIDRA-e Mario Cvitković te dodao kako se HVIDRA u Sarajevu nema kome obratiti za bilo kakav problem.

Govorio je i o uskraćenim pravima stradalnicima koji posjeduju pravomoćna i izvršna rješenja te pozvao federalnog resornog ministra kao i sve županijske ministre da im se što prije ta prava vrate.

- Pozivamo ministra i županijske ministre da se što prije uspostave prava stradalnicima kojima je to pravo bilo uskraćeno, a posjeduju pravomoćna i izvršna rješenja, odnosno uspostave prava svim stradalnicima kojima je presudom dosuđena isplata zaostalih invalidnina. Također, tražimo da se putem nadležnih općinskih službi što prije uskladi stanje popisa s isplatom invalidnine te da se svim onim invalidima kojima je nezakonito prestala isplata uspostavi to pravo do donošenja drukčijeg rješenja ili presude, kazao je Cvitković.
Po podacima s kojima HVIDR-a Grada Mostara raspolaže, stradalnicima se već dugi niz godina nije isplaćivala invalidnina prema pravomoćnim i izvršnim rješenjima na koje je u postupku revizije data suglasnost nadležnog drugostupanjskog tijela.

- Svi oni koji su ovakvog statusa trebaju se uvrstiti na redovitu isplatu kako bi im se isplatile zaostale invalidnine jer im one nisu isplaćivane radi usmenih ili tko zna kakvih odluka bivšeg ministra Zukana Heleza, međutim zakon je na strani invalida i to im se pravo treba uspostaviti, kazao je Cvitković. Prema njegovim riječima, HVIDR-a Grada Mostara raspolaže s podatcima da je Županijski sud Mostar donio desetke presuda u kojima je naložio Federalnom ministarstvu za pitanje branitelja i invalida Domovinskog rata Sarajevo da isplate zaostale invalidnine i da se ratnim vojnim invalidima ubuduće uspostavi pravo na isplatu.

- Prema navedenom, imamo saznanja kako je raniji ministar zabranjivao bilo kakvo postupanje po presudama ili po rješenjima i zabranjivao je isplatu zaostalih invalidnina te je mnogim invalidima zabranjivao redovitu uspostavu prava utvrđenih pravomoćnim rješenjem ili presudom. Smatramo kako je na ovaj način pokušao sakriti stvarne činjenice navodeći tobože da je uštedio veliku količinu novca, međutim uštede u ovom dijelu nije bilo, a prouzročio je dodatne sudske troškove, kao i zakonske zatezne kamate koje teku na pravomoćne presude, a što će u konačnici oštetiti proračun zbog nezakonitog postupanja i ignoriranja presuda Županijskog suda, kazao je Cvitković, javlja Fena.
Prema njegovim riječima, bivši ministar Helez je provodeći reviziju po svom "ćeifu" prouzročio ogromnu štetu, kako invalidima, tako i proračunu Federacije BiH.

- Za vrijeme mandata ministra Heleza, što se tiče hrvatske komponente, iz prava je izvedeno oko 400 članova HVIDRA-e, a za obje komponente ukupna šteta mjesečno je iznosila oko milijun maraka, rekao je Cvitković. Na konferenciji je istaknuto i to kako uvjerenje FMB2, koje je izdano svim stradalnicima u postupku revizije, nisu donijeli revizorski timovi koji su formirani u skladu s člankom 6. stavak 2. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Spomenuta zakonska odredba definira na koji način se formiraju timovi, kao i uvjeti koje moraju ispuniti članovi revizorskog tima, a jedan od ključnih uvjeta je da su bili bivši pripadnici HVO-a ili Armije BiH. Prema dosadašnjem sastavu revizorskih timova, može se zaključiti, kako je istaknuto na konferenciji, da je bilo i takvih osoba u revizorskim timovima koje nisu rođene do 1992. pa nije jasno na koji način bi oni bili upoznati sa stradalnicima i ratnim događanjima.
- Zbog navedenih propusta smatramo kako aktualni ministar treba poništiti sve obrasce FMB2 te uspostaviti pravo stradalnicima do završetka nekog novog postupka koji će provesti revizorski tim formiran u skladu sa Zakonom, kazao je potpredsjednik HVIDRA-e Miro Šunjić.

HVIDRA Mostar također smatra nezakonitim i predlaže raspuštanje Inspektorata u sastavu Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Sarajevo, a koji je, kako su naveli na konferenciji, "vršio inspekciju po instrukciji ranijeg ministra i obavljao poslove za potrebe koje su njemu bile od važnosti".

- Predlažemo da novi ministar raspusti Inspektorat i formira novi u skladu sa zakonom kao i da se ponište sva rješenja koja su do sada nezakonito izdavali inspektori, a odnose se na stradalnike, odnosno RVI, kazali su u HVIDRA-i.