Humanitarna pomoć Makedonije i Slovačke ugroženim područjima u BiH

rijeka bosna, BIH, maglaj, zavidovići, poplava elementarna nepogoda, stanje na cestama, caritas, pomoć, hrana, poplave, BIH, poplave, poplave, poplave, Humanitarna akcija, humanitarne akcije i apeli, crna kronika, poplave

Roba humanitarnog karaktera kao što su hrana, odjeća i lijekovi namijenjeni su poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini. Carinjenje robe humanitranog karaktera za područja ugrožena poplavama u Bosni i Hercegovini vrši se po pojednostavljenoj carinskoj proceduri. Humanitarne pošiljke najavljuju se Ministarstvu sigurnosti BiH, koje obavještava dežurnu operativnu liniju Uprave za indirektno oporezivanje o ulasku pošiljke humanitarnog karaktera za područja ugrožena poplavama u BiH. Granični prijelazi na sjeveru BiH na koje se mogu uvesti humanitarne pošiljke za područja ugrožena poplavama u BiH su Gradiška, Gradina, Izačić, Hukića brdo i Brod.

Kako se u narednom periodu očekuje pojačn priliv humanitarne pomoći, Uprava za indirektno oporezivanje BiH uputila je danas inicijativu Savjetu ministara BiH da donose posebnu Odluku o oslobađanju plaćanja uvoznih dažbina i inspekcijskog nadzora za svu robu namijenjenu u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u Bosni i Hercegovini. Također, UIO će proslijediti inicijativu Savjetu ministara BiH da se hitno donese Odluka o doniranju sve robe koja je pravosnažno oduzeta zbog carinskih prekršaja, a nalazi se u skladištima UIO.