HSS zbog TV pretplate traži oduzimanje dozvole za emitiranje FTV-u

hrvatska televizija, internet televizija, tv, Hrvati u BIH, M1 GOLD, film, filmski kanal , naša tv, naša tv, Natječaj, RTV FBiH, tv pretplata, rtv pretplata, telemach, Telemach ponuda, Moja tv , SPORT KLUB, Arena Sport, telemach, Telemach ponuda, telemach, nova tv, nova tv, telemach, Liga prvaka, uefa liga prvaka, Arena Sport, naša tv, naša tv
"Naime, po Zakonu o Javnom RTV servisu, Zakonu po komu se RTV taksa i naplaćuje, u članku 54, točka 2 stoji kako se od obaveze plaćanja izuzimaju domaćinstva i pravna lica kojima se ne isporučuje signal Javnih RTV servisa a većina prostora naše Županije nije pokrivena rečenim signalom. U slučaju ako signal FTV-a ili BHT-a ipak imate, također niste dužni plaćati pretplatu po važećim Zakonima u BiH jer, npr, Zakon o zaštiti potrošača u članku 33 i članku 38 kaže kako niste dužni platiti ukoliko nemate potpisan Ugovor sa pružateljem usluga te ako za usluge nikada niste dobili račun ili opomenu.

Zakonom o Javnom RTV servisu je data mogućnost emiterima da sklope Ugovor o naplati sa Javnim poduzećima ali i ukoliko emiteri sklope ugovor, u ovom slučaju sa telekomima, to ne obvezuje potrošača da se sa istim suglasi. Da bi potrošač ( u skladu sa važećim zakonom o zaštiti potrošača BiH, odjeljak ekonomske usluge) imao obvezu plaćanja bilo kakve ekonomske usluge (rtv taksa) mora potpisati ugovor sa isporučiteljem predmetne usluge.

Napominjemo i kako je svatko dužan prijaviti svoj TV prijemnik i kako tek Prijavom u kojoj navodite kako posjedujete TV prijemnik stupate u odnos sa emiterom u komu ste dužni plaćati TV pretplatu. Također napominjemo kako ne postoji zakonski rok za prijavu TV prijemnika tako da ne kršite Zakon ukoliko isti niste prijavili, te kako nikada nije formirano Povjerenstvo za provjeru posjedovanja TV prijemnika.

Federalna televizija, to jest RTV FBiH koja prikuplja TV pretplatu na području Federacije BiH kao dokaz o pruženoj usluzi i dalje uzima izvode iz svojih poslovnih knjiga unatoč presudi Ustavnog Suda BiH iz 2008. godine koja kaže kako Izvodi iz poslovnih knjiga nisu vjerodostojna isprava kojom se mogu naplatiti bilo kakva potraživanja, te kako je takova naplata moguća samo u komunalnim uslugama.

RTV FBiH pretplatu prikupljenu i na ovakav, nezakonit način, ne raspodjeljuje sukladno Zakonu o Javnom RTV servisu i u ovom trenutku ima višemilijunska dugovanja prema BHRT-u po istome Zakonu. Stoga OO HSS Posušje poziva Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) da Federalnoj televiziji zbog kršenja Zakona o javnom RTV servisu (Neuplaćivanje BHRT-u dijela prikupljenih sredstava koje Zakonom pripadaju BHRT-u), Zbog kršenja člana 33. i člana 38. Zakona o pravima potrošača (naplaćivanje usluge bez potpisanog Ugovora), te zbog neprovođenja i kršenja Presude Ustavnog suda BiH (Izvod iz poslovnih knjiga NIJE vjerodostojna isprava) urgentno oduzme dozvolu za emitiranje", stoji u priopćenju za javnost HSS BiH.