HSPF: Izađite na izbore 2. listopada!

Ovi lokalni izbori provode se za općinska i gradska vijeća u FBIH, skupštine općina i gradova u RS-u te za načelnike općina i gradonačelnike gradova.

Posljednjih mjeseci svjedočimo intenzivnoj predizbornoj kampanji u svim lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine. Sve stranke pokušavaju doprijeti do što šireg kruga birača.
Lokalni izbori specifični su po mnogim značajkama. Zbog trenutne situacije koja je generirana ustavnim uređenjem i izbornim zakonom, običnom malom čovjeku doista su jako bitni lokalni izbori, posebno onima koji intenzivno razmišljaju o napuštanju svoje rodne grude. U vremenu kada je opstojnost i opstanak hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini dovedena pod znak pitanja Hrvatski Studentski politološki forum pozdravlja zajednički nastup hrvatskih stranaka u onim mjestima gdje su Hrvati malobrojniji (primjerice Središnja Bosna). Ovime pojedine stranke dokazuju da su sposobne i odlučne u tome da u nekim situacijama ne gledaju na uske i partikularne interese već su u vremenima kada se to od njih i očekuje spremne da govore jednim glasom, sve za prosperitet hrvatskog naroda, a za razliku od onih, nazovimo ih, domoljuba na papiru.

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) poziva sve hrvate u Bosni i Hercegovini, koji imaju pravo glasa, da svoje temeljno političko pravo iskoriste na predstojećim lokalnim izborima. Svoje povjerenje iskažite zaokruživanjem one opcije koja je u stanju pomoći hrvatskom narodu u BiH kroz jednu dugoročni i stabilnu perspektivu razvoja i ostajanja na ovim prostorima.
No, što je s Gradom Mostarom? Zašto su građani Mostara diskriminirani i uskraćeno im je temeljno ljudsko pravo da biraju i da budu birani? HSPF poziva sve nadležne institucije da se snažnije angažiraju oko pitanja Grada Mostara te da to konačno rezultira jednim dogovorom koji će omogućiti da se s Mostara makne stigma grada-slučaja jer ona nikom ne odgovara te se nadamo da će Mostarci u što skorijem vremenu izabrati novi saziv gradskog vijeća.
Na lokalnoj razini donose se gotovo sve odluke koje se izravno tiču građana pa ih zbog toga ne bi trebalo nepravedno zapostavljati, samo zato što oni nisu toliko zanimljivi medijskoj mašineriji, kao, recimo, opći izbori. Ovi lokalni izbori događaju se u vremenu kada Bosna i Hercegovina treba dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a samim time sredstva iz europskih fondova bit će nam još dostupnija. HSPF poziva sve građane da prepoznaju važnost europske perspektive Bosne i Hercegovine jer taj europski put može dovesti do prosperiranja u mnogim oblastima.
Na koncu apeliramo na sve načelnike i gradonačelnike te na izabrane vijećnike u općinama i gradovima u BiH da uistinu budu na raspolaganju i u izravnom kontaktu s onima koji su ih izabrali jer političko djelovanje na lokalnoj razini samo po sebi uključuje najviši stupanj interakcije sa svim građanima.