Hrvatsko pitanje ključno je u planu Berlina da riješi krizu u BiH

Ako Njemačka ponudi prijedlog koji ne uključuje centralizaciju, pitanje hoće li to dobiti podršku SAD i EU.

"Berlin mora razmotriti do koje mjere želi igrati čvrsto i primorati sve strane na suradnju", navodi se u analizi.

Prema mišljenju analitičara Stratfora često zanemareno hrvatsko pitanje u BiH ključno je u planu Berlina da riješi politički zastoj u BiH.

U ovoj organizaciji smatraju kako su dvije najveće hrvatske stranke Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i HDZ 1990 za prava Hrvata zatražile potporu Rusije u Vijeću za provođenje mira u BiH, jer OHR nije želio reagirati.

"Upravo takav razvoj situacije Nijemci ne žele vidjeti u BiH", tvrdi Stratfor, dodajući kako je glavni razlog njemačkog uključivanja strah da će Rusija i Turska preuzeti ključni utjecaj u BiH i cijeloj regiji.

Stratfor ističe kako Berlin zna da traženje konačnog rješenja za BiH neće biti jednostavno, jer ni SAD ni EU nisu uspjele razriješiti zastoj, prenosi "Dnevni avaz".

"Njemačka preuzima vanjskopolitički problem, koji je do sada bio izričiti projekt EU i SAD", navodi se u analizi, uz podsjećanje kako se Berlin nije značajnije uplitao još od devedesetih godina prošlog stoljeća.

Stratfor smatra kako je opasnost za Berlin da će, ako ova inicijativa propadne, Njemačka izgledati kao amater u globalnim pitanjima, unatoč svojoj ekonomskoj snazi i utjecaju u eurozoni.

"Berlin bi mogao izgubiti i podršku za svoju kandidaturu za stalnog člana Vijeća sigurnosti UN i poštivanje Rusije i SAD ako nemogne riješiti ni Balkan", ističe se u analizi.