Hrvatski Vijadukt i bh kompanije diskvalificirane, do sada najskuplju dionicu autoceste u BiH gradit će Turci

Ova informacija do kraja tjedna bit će službeno priopćena javnosti, a potpisivanje ugovora, kako Dnevni avaz neslužbeno saznaje, bit će u ponedjeljak. Domaće kompanije ponudile su najnižu cijenu od 113 milijuna eura za gradnju ove zahtjevne dionice južno od Sarajeva, a Turci su bili skuplji za dva milijuna eura.

No, Javno poduzeće "Autoceste Federacije" odlučilo je diskvalificirati konzorcij, i to zbog kompanije "Vijadukt", koja je probila sve rokove na gradnji dionice Kakanj - Bilješevo. Rok za gradnju te dionice autoputa nekoliko puta je pomjeran, a ona neće biti završena ni za još nekoliko mjeseci.

- Zbog kašnjenja i bahatog ponašanja na dionici Kakanj - Bilješevo "Vijadukt" je dospio na crnu listu, tako da više ne može dobivati poslove u FBiH. Zbog toga je konzorcij u kojem je i pet bh. firmi izbačen iz utrke za dionicu Suhodol - Tarčin, piše Dnevni avaz pozivajući se na neimenovani izvr.

U domaćem konzorciju su "Hidrogradnja", ŽGP, "Hering", GP "Put" i "Euroasfalt". "Hering" je u konzorciju s "Vijaduktom" i na dionici Kakanj - Bilješevo.

Dionica Suhodol - Tarčin financirat će se kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Duga je samo 4,65 kilometara, ali je vrlo zahtjevna, zbog čega je i cijena visoka. U sklopu nje nalaze se tunel Suhodol dužine tri kilometra i drugi objekti. Rok za gradnju je tri godine.

Ovo je uvjerljivo najskuplji projekt do sada na koridoru 5C u BiH. Vrijednost dionice Suhodol - Tarčin dvostruko je veća od vrijednosti tunela Vijenac, koji je do sada bio najskuplji infrastrukturni projekt u BiH. Ovo će, ujedno, biti prvi put da jedna turska kompanija dobije posao gradnje neke dionice autoputa u BiH.