Hrvatski rtv kanal na Federalnoj televiziji!?

televizori
...formira hrvatski kanal s produkcijskim centrom u Mostaru i tako jednom konstitutivnom narodu nakon dvadeset i jednu godinu njihova država osigura javno informiranje na materinskom jeziku i sadržajima njima važnim.

Piše: Josip Ćurić, Hrvatski Medijski Servis

Dezintegracijski učinak, nedostatak novca i mogućnost ostvarivanja prava u postojećem RTV sustavu argumenti su bošnjačke političke i ine elite potpomognute njihovim hrvatskim suflerima s kojima bi trebalo rušiti kolektivno pravo jednog suverenog naroda u srcu Europe u zemlji koja je nedavno predala prijavu za članstvo u EU, mjestu gdje su upravo takva kolektivna prava elementarna društvena vrijednost branjena ustavom i zakonima.

Kažu da bi Hrvatski kanal bio dezintegrirajući za postojeći sustav i društvo općenito. Ako je to tako, kakav bi učinak trebalo onda imati sprječavanje ustroja takvog programa od strane većinskog naroda u višenacionalnoj državi kakvaje BiH. Sigurno ne integrirajući.

Drugi je argument nedostatak novca koji izravno povlači pitanje opstanka države koja ne može osigurati financiranje osnovnih prava svojih naroda i građana. To je i argument entitetskih emitera koji su se osjetili financijski ugroženi ovim prijedlogom, jer bi postojeća FTV i RTRS dobili konkurentske televizije na svom području.

U priopćenju za javnost dvije javne TV kuće uz argument dezintegracije dodale su i onaj o primitivizmu takvog prijedloga. Primitivizmom se naziva jedno od osnovnih kolektivnh prava zajamčenih poveljama UN-a i to s mjesta javnih emitera koji bi u svom radu trebale barem poticati široku raspravu o ovoj temi ako već ne žele stati u obranu kolektivnog prava jednog konstitutivnog naroda u višenacionalnoj državi.

Treći ujedno i najslabiji argument je da postojeći emiteri zadovoljavaju potrebe sviju. Dovoljno je napraviti površnu jednotjednu analizu programa primjerice FTV-a kako bi ls lakoćom i prosječan gledatelj mogao zaključiti kakvu uredničku politiku zastupa ta televizijska kuća, kolika je minutaža hrvatskih sadržaja i područja, uporaba hrvatskog jezika i kadrovska zastupljenost Hrvata.

Bojaznošću da bi se Hrvatski kanal ubrzo nakon osnutka mogao naći pod kontrolom HDZ-a BiH također se želio osporiti HRTV. Onda bi FTV-e već trebao biti ugašen jer je program više od desetljeća bio i sada je pod snažnim utjecajem najmanje dvije bošnjačke stranke, ovisno o tome kada je koja imala dominantnu političku moć. Jednako vrijedi i za RTRS.

Očito je da je hrvatska politika u BiH pokušala dobiti demokratsko pravo na javni emiter na hrvatskom jeziku najprohodnijim putem -na BHRT-u, javnom servisu na razini BiH. Na toj razini su jedino politički ravnopravni i to se u potpunosti konzumira od izbora legitimnog hrvatskog člana Predsjedeništva Dragana Čovića.

No u postojećem ustroju državna televizija je zbilja i zamišljena kao zajednička, pored dvaju entitetskih emitera. Zbog toga je možda reformu trebalo tražiti na Federalnoj televiziji. To bi bilo najpravednije, ali i najteže jer bi trebalo proći kroz proceduru u Federalnom parlamentu gdje je apsolutna bošnjačka dominacija.

U slučaju prolaska ovakve inicijative, Federacija bi se potvrdila kao istinska federacija dvaju naroda koja bi imala javne televizijske programe na dva jezika. Bošnjaci bi na najbolji način demantirali teze da žele potpunu političku prevlast i asimilaciju Hrvata u Federaciji. Relaksirali bi se međunacionalni odnosi. Federalna televizija bi postala televizija i hrvatskog naroda i izgubila bi image antihrvatske i tako bi nestali svi razlozi za neplaćenje TV- pretplate na hrvatskim područjima./HMS/