Hrvatski narod u BiH danas nije u mogućnosti koristiti demokraciju

bh. hrvati, Hrvati u BIH, koalicija, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, pozicija, BIH, Hrvati u BIH, broj, peticija, Hrvati u BIH, Haag, Hrvati u BIH, broj, biskupska konferencija, Dayton, Politika, Hrvati, Hrvati u BIH, BIH, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata, Hrvati u BIH, Herceg Bosna, odgovor, kordinacija udruga, novinar, ŽZH, neradni dan, kordinacija udruga, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, istraživanje, Hrvati u BIH, Sveučilište Mostar, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, priopćenje, Hrvati u BIH, Federacija BIH, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, ravnopravnost, Hrvati u BIH, broj, katolici, BIH, HSP HB, čestitka, Herceg Bosna, županije, ujedinjenje, Hrvati u BIH, izbori, BIH, Hrvati u BIH, Treći entitet, Hrvati u BIH, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, izbori, poziv, branitelji, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Hercegovci, Hrvatska zemlja, BIH, Hrvati u BIH, iseljavanje, BIH, Hrvati u BIH,

...na općine, gradove, županije i entitete, državu BiH i Distrikt Brčko, nikada nisu točno definirane podijeljene nadležnosti između različitih razina vlasti čime se konstantno urušava temeljni smisao postojanja Bosne i Hercegovine kao države tri jednakopravna i konstitutivna naroda.

Uzurpiranje podijeljenih nadležnosti svaki put je u funkciji ugrožavanja interesa jednog naroda, što odmah povlači povredu nacionalne sigurnosti i političku dominaciju jednog naroda nad drugim. Tragična povijesna sudbina Bosne i Hercegovine je, uz posljedice proteklog Domovinskog rata (1991-1995), Bosnu i Hercegovinu trajno obilježila različitim nacionalnim interesima unutar države, te opstojnosti koja će se zasnivati na unutarnjoj teritorijalnoj arhitekturi, tj. podijeljenoj nadležnosti između prostora s većinom jednog od tri konstitutivna naroda, spram središnjih tijela vlasti.

Centralizacija nadležnosti iz oblasti policije, obrazovanja, kulture, javnih prihoda, socijalne zaštite, preraspodjele novčanih sredstava konstantno urušava jednakopravnost hrvatskom narodu u BiH s druga dva konstitutivna naroda i pretvara ga u marginalnu nacionalnu skupinu.

Uzurpacija javnih servisa i zlouporaba izbornog sustava u BiH u potpunosti kolonizira hrvatski narod u BiH, što ima razorne posljedice za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Zlouporaba podijeljene nadležnosti i sustavno jednostrano prenošenje nadležnosti na federaciju i državu gdje je u potpunosti obezvrijeđen Dom naroda Parlamenta FBiH i BiH, jasno daje do znanja kako je svaka uzurpirana nadležnost koja je prešla na višu razinu stavljena u funkciju protiv nacionalnih interesa hrvatskog naroda u BiH.

Ideja građanske države koja je potekla iz bošnjačke političke stranke, Stranke demokratske akcije, i koju stalno podupiru predstavnici Međunarodne zajednice, danas je u potpunosti u funkciji dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH, kada mu se na očigled Republike Hrvatske i cijele Međunarodne zajednice oduzima pravo na jezik, kulturu, socijalnu zaštitu, pravo na biranje svojih političkih predstavnika, te pravo na poštenu raspodjelu javnih prihoda u skladu s novčanim doprinosom kojim hrvatski narod u BiH puni federalni državni proračun Bosne i Hercegovine. Ovakva politika u potpunosti marginalizira hrvatski narod u BiH, te mu onemogućuje gospodarski, kulturni i socijalni razvoj.

Svaka godina hrvatskom narodu u BiH donosi sve niži životni standard, sve je više neuposlenih i socijalno ugroženih obitelji, i svakim danom, hrvatskom narodu u BiH su sve manje mogućnosti konzumiranja financijskih, zdravstvenih, obrazovnih i kulturnih prava, dok su financijski nameti iz središnjih tijela Federacije i države BiH sve veći, što smatramo izravnom uzurpacijom, ustavom i međunarodnim konvencijama zajamčenih, nacionalnih prava i prava iz podijeljene nadležnosti koja su definirana Washingtronskim i Daytonskim sporazumom.

Hrvatski narod u BiH danas nije u mogućnosti koristiti demokraciju koja mu omogućava pluralizam i pravo da sam bira svoje predstavnike, nema mehanizme za zaštitu nacionalnih interesa, nama pravo na rotaciju i reciprocitet u tijelima državne uprave, i kao takav je izložen beskrupuloznoj diktaturi i izrabljivanju, medijskom i kaznenom progonu, čime su uglavnom stvoreni svi preduvjeti za apsolutnu političku minorizaciju hrvatskog naroda u BiH, tj. pripremljen mu je put za politički nestanak.
Mi, hrvatski branitelji u BiH, podsjećamo na poslanicu sv. Pavla Korinćanima, koja kaže: „Ne uprežite u isti jaram vola i magarca!", što u prijevodu znači da se u isti jaram ne mogu upregnuti dva, po nacionalnom i vjerskom identitetu u potpunosti različita, naroda.

Građanska asimilacija ili podređivanje većinskom narodu je Hrvatima kršćanima s prostora zapadnog Balkana dobro poznat scenarij, u kojem hrvatski narod gubi svoj nacionalni identitet i pretvara se u regionalne manjine kao što su Bunjevci, Bokelji, Šokci, Janjevci, Posavci, Sarajlije, Bosanci, istočni i zapadni Hercegovci, Škutori i sl., i koji na taj način postaju nacionalna manjina, izdvojena skupina kojoj se omogućuje folklorna zaštita kulture i običaja.

Hrvatski narodni sabor BiH i Glavno vijeće HNS-a BiH snose punu odgovornost za pokretanje mehanizama zaštite nacionalnih interesa hrvatskog naroda u BiH, vraćanja podijeljene nadležnosti u Federaciji BiH i stvaranja nove institucije za zaštitu od bilo kakvih neprijateljskih nasrtaja, poput Hrvatske službe nacionalne sigurnosti i Službe za zaštitu ustavnog poretka, iz istih razloga radi kojih ih stvaraju i pripadnici srpskog, odnosno bošnjačkog naroda u BiH.


KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB