Hrvatski logoraši: Zbog milijunskih tužbi žele nas ušutkati revizijom

Međutim, zbog činjenice da se radi o milijunskim potraživanjima od Federacije BiH kao tuženog entiteta, hrvatski logoraši ponovno su počeli proživljavati šikaniranja. Mirko Zelenika, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH, za Dnevni je list detaljno obrazložio kako pravni zastupnici Federacije BiH traže hitno podatke od Federalnog ministarstva za pitanja branitelja je li nad logorašima učinjena cjelokupna revizija.
- Ovo se radi kako bi se nas ušutkalo, odnosno kako bismo pod prijetnjom revizijom odustali od tužbenih zahtjeva, a isto tako i kako bi nas onemogućili da i dalje javno pričamo o postojanju logora Armije BiH, naglasio je Zelenika, koji je u pismu upućenom na adrese nekoliko nadležnih federalnih institucija podsjetio na slične slučajeve iz 2008. koji su na kraju završili u korist hrvatskih logoraša.

Nezakonito postupanje

Naime, tada je Federalno ministarstvo za pitanja branitelja Domovinskog rata prihvatilo ukidanje uvjerenja o pripadnosti i okolnosti stradanja za 85 logoraša, iako su stradalnici imali urednu dokumentaciju o okolnostima zarobljavanja i stradanja u logorima.
No, tada se događa obrat, jer Glavni federalni inspektorat Ministarstva pravosuđa FBiH utvrđuje kako se postupilo nezakonito u slučaju ukidanja uvjerenja hrvatskih logoraša i cijela je stvar spašena. Zelenika je pritom upozorio kako su i pripadnici Armije BiH ranije u većem broju podnosili tužbe, ali se nikada nisu osporavali njihovi dokazi. Da stvar bude zanimljivija, logoraše Armije BiH se materijalno stimulira iz proračuna Federacije za podnošenje tužbi, dok su oni hrvatski iz svojih novčanika platili sve troškove.
Ipak, čini se da se situacija iz 2008. sada ponavlja, ali ovaj put za veći broj logoraša.
-Budući da je sadašnji resorni ministar Zukan Helez kazao kako ga ne zanima što ja govorim i da radi samo po zakonu, ja ga pitam da objasni koji je to zakon po kojem se hrvatski logoraši mogu šikanirati i diskriminirati, naveo je Zelenika.
Inače, za razliku od slučajeva iz 2008. kada se nezakonito oduzimalo uvjerenja o okolnostima stradavanja, sada ih se, tvrde logoraši, želi poslati na Institut za medicinsko vještačenja kako bi im se skinuo postotak te na taj način ukinula primanja.

Došlo bi do sloma

S druge strane, federalni ministar za pitanja branitelja Domovinskog rata Zukan Helez kaže kako bi ispunjavanjem svih tužbenih zahtjeva došlo do financijskog sloma Federacije jer, grube procjene govore, da bi šteta mogla biti i 100 milijuna maraka.
- Stoga predlažemo reviziju kao način rješavanja ovog pitanja, dakle da se na Institutu za medicinska vještačenja utvrdi tko je zaista invalid, a ako je riječ o psihičkom problemu, trebat će uvjerenje nadležnog liječnika. U svakom slučaju, želim kazati da suosjećam sa svim žrtvama bez obzira s koje strane dolazili i bio bih najsretniji kada bih svima ispunili zahtjeve, naglasio je Helez, pojasnivši kako je do sada samo uvjerenje o boravku u logoru omogućavalo invalidnost. Na taj način, naveo je, omogućilo bi se zadržavanje redovitih primanja, jer bi u suprotnom slučaju bila ugrožena i primanja koja logoraši, ali i svi ostali stradalnici rata dobivaju.

Prozivanje hrvatskih zastupnika

Zelenika je upozoravajuće pismo uputio i svim hrvatskim zastupnicima u Parlamentu Federacije i Parlamentu BiH u kojem je detaljno obrazložio sve probleme s kojima se hrvatski logoraši susreću, posebno kada je u pitanju Tužiteljstvo BiH koje vrši selektivan pristup te i u ono malo slučajeva koje vodi tretira najniže rangirane osobe, čime zataškava zločine počinjene nad Hrvatima u logorima.
- Novi problem dolazi iz Federacije gdje je ministar za branitelje imenovao za svog savjetnika bivšeg zapovjednika koncentracijskog logora za Hrvate u Bugojnu, naglasio je Zelenika. No, sam je razočaran ponašanjem hrvatskih dužnosnika koji do sada nisu obraćali pozornost na ovu problematiku.

Dnevni list