FOTO  Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović: „Tehnička naobrazba treba dobiti svoje mjesto u društvu“

Dragan Čović, Faust Vrančić

...pod visokim pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, obilježila 70. obljetnicu svoga postojanja.
Na akademiji se okupila većina bivših djelatnika škole, mnogo sadašnjih i bivših učenika, kao i predstavnici javnog i društvenog života grada Mostara, te brojni uzvanici i gosti.

U suradnji s Hrvatskim leksikografskim institutom BiH na svečanosti je predstavljena monografija „Rasadnik vrsnih stručnjaka", autora prof. Marinka Jovanovića za koju predgovor potpisuje dr. Dragan Čović.
U svom obraćanju dr. Čović se, kao bivši učenik škole, a danas kao hrvatski član Predsjedništva BiH, emotivno osvrnuo na rad škole u proteklih 70 godina. „Ako budućnost pripada onima koji vjeruju u svoje snove, onda nas to i povezuje: vrijeme kada smo dijelili iste školske klupe, učili, sanjali, planirali i veselili se budućnosti".
Izrazio je ponos što je velik broj učenika izrastao u stručnjake različitih zanimanja. „Želimo danas ohrabriti ravnateljicu škole, djelatnike i učenike da i dalje drže do tehničke naobrazbe, jer ona mora dobiti svoje mjesto i privilegiju u našem društvu. Pokušajmo stvoriti okružje u kojem izvrsnost ima svoje mjesto u društvenoj zajednici", dodao je dr. Čović.

Ravnateljica škole Zdenka Mišković je kazala da monografija „Rasadnik vrsnih stručnjaka" podiže pisani spomenik školi koja je to zaslužila, jer je ona bila stup gospodarstva grada i regije. „Nastojat ćemo i dalje svojim radom i zalaganjem doprinijeti afirmaciji škole te tako njegovati pedagoški optimizam i omogućiti učenicima stjecanje kompetencija potrebnih za nastavak obrazovanja, tržište rada i cjeloživotno učenje", dodala je Mišković.

Autor monografije prof. Marinko Jovanović osvrnuo se na povijest škole od utemeljenja do danas, stavljajući naglasak na ljude koji su prošli kroz nju kao nastavnici i učenici. „Iza nas je odličan ratnički pristup opstanku škole kroz vrlo aktivan rad, iako se razvijala u vrijeme kada su potrebe, želje i mogućnosti bile u raskoraku."
„Srednja škola je kao željeznička stanica ispred koje se skupe putnici, a vlakovi odlaze za četiri godine formirajući različite osobnosti, karaktere i karijere kod učenika", kazao je Ivan Anđelić, te je ispred Hrvatskog leksikografskog instituta BiH izrazio zadovoljstvo što ovaj institut pridonosi održavanju identiteta škole, jačanju svijesti o njezinoj vrijednosti i ulozi, ali i interesu za napredak i razvoj.
Recenzent monografije Šimun Bogdan zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli razvoju ove ustanove. „Monografija sadrži impresivnu količinu prikupljenog materijala, koja govori o ustrajnosti škole da kvalitetno živi izvan svojih učionica", dodao je Bogdan.

Vraćajući uspomene na dane provedene u srednjoj školi u Mostaru, svi nazočni na svečanosti bili su i potvrda kvalitete jedne male škole, koja je iznjedrila velik broj uspješnih ljudi koji se uvijek rado vraćaju na svoje početke.