Hrvatske stranke najavile jedinstvo

hsp, koalicija, Hrvati u BIH, jedinstvo, Hrvati u BIH, sastanak, Vlada HNŽ, HDZ 1990, HDZ BiH, sda

...u toj zemlji i zajednički nastup u vlasti nakon općih izbora.

HDZ BiH sljedeći će tjedan predstavnike HDZ-a 1990, HSP-a BiH i Narodne stranke "Radom za boljitak" pozvati na razgovore o strateškim nacionalnim pitanjima, priopćio je HDZ BiH nakon sjednice stranačkog predsjedništva u Kiseljaku.

Kako je priopćeno iz stranke Dragana Čovića, "prvi uvjet stvaranja saveza između čelnika hrvatskih stranaka jest postizanje dogovora o ustavnoj poziciji i potrebnim reformama" kako bi Hrvati bili jednakopravni s druga dva naroda, što sada nije slučaj.

- HDZ BiH spreman je na razgovore o zajedničkom sudjelovanju u vlasti s drugim hrvatskim strankama - HDZ-om 1990, HSP-om BiH i Narodnom strankom "Radom za boljitak" na svim razinama vlasti, od županija do entiteta i države, priopćeno je.

U četvrtak su i čelnici HDZ-a 1990, HSP-a BiH i Hrvatske seljačke stranke - Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI) održali sastanak na kojem su "pozvali na postizanje dogovora o strateškim pitanjima važnim za Hrvate u BiH, što bi bila osnova za razgovore s legitimnim predstavnicima druga dva naroda".

- Unutar hrvatski dijalog, kao i dijalog s predstavnicima drugih naroda, treba biti u funkciji ostvarenja političkih i nacionalnih ciljeva i funkcionalne države BiH, a ne radi samog dogovora o eventualnoj raspodjeli funkcija u vlasti, navodi se u zajedničkoj izjavi HDZ-a 1990, HSP-a BiH i HSS-NHI.

bitno.ba