Hrvatske stranke i udruge podržavaju postavljanje plakata: Dobro došli u Herceg Bosnu

Herceg Bosna, znakovi, prometni znakovi
Vodeće hrvatske političke stranke i udruge građana tvrde da nisu organizirale jučerašnje postavljanje plakata s natpisom "Dobro došli u Herceg Bosnu" u gradova diljem BiH, ali svi redom podržavaju tu akciju! Svi oni, naime, ističu da je to samo još jedan od brojnih dokaza brutalno lošeg položaja Hrvata u BiH!

Tijekom dana nije bilo moguće dobiti informaciju tko je organizirao ovu akciju, ali je u brojnim komentarima ocjenjeno da Hrvati na ovaj način žele ukazati na svoj neravnopravan položaj i nezadovoljstvo ustavnim uređenjem zemlje. Plakati su plave boje i osim imena grada u kojima su postavljeni, na njima se nalazi i grb Hrvatske zajednice Herceg-Bosna.

U dvije najjače hrvatske stranke tvrde da nemaju ništa s postavljanjem plakata. Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar tvrdi da ta stranka nema nikakve veze sa ovom akcijom, niti zna tko je organizator, piše list Press.

- Podaci o tim plakatima vidjeli smo u medijima i zaista ne znamo tko stoji iza cijele priče. Nema sumnje da je u pitanju još jedan pokušaj da se skrene pažnja na loš položaj hrvatskog naroda u BiH i sasvim je sigurno da će izazvati reakcije, naročito u Sarajevu - kaže Vegar.

Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH i dužnosnik HDZ-a BiH Ivo Miro Jović kaže da ne zna tko stoji iza postavljanja plakata, ali smatra da se i na ovaj način pokazuje nezadovoljstvo hrvatskog naroda položajem u Federaciji BiH.

- Ponovno se ukazuje na probleme Washingtonskog sporazuma i u ovom slučaju želi se pokazati da Federacija BiH nije bošnjački entitet. Vjerujem da su oni koji su postavili te plakate izrevoltirani stalnim pokušajima i nastojanjima iz Sarajeva da se Hrvati omalovaže i da se prekroji njihova izborna i politička volja. Ponavljam da ne znam tko stoji iza toga, ali se slažem sa porukom koja se želi poslati - kaže Jović.

Dalibor Ravić, predsjednik nevladine organizacije "Korektiv" iz Širokog Brijega, koju "sumnjiče" za postavljanje plakata, uvjerava da članovi ove nevladine organizacije nisu postavili plakate, ali ističe da oni ne bi krili da su to učinili. Ravić ističe da pozdravlja ovaj potez, kao i svaki drugi koji će ukazati na težak politički položaj Hrvata.

- Mi smo i ranije pozvali na promjenu izbornih pravila koja je 11. listopada 2000. godine nametnuo tadašnji šef OSCE-a Robert Berry. Prije njegove intervencije, hrvatske delegate u Domu naroda FBiH su birali Hrvati, a bošnjačke Bošnjaci. Robert Berry je to izmijenio i omogućio da hrvatske delegate biraju Bošnjaci, odnosno stranke koje nemaju legitimnu potporu hrvatskog naroda - podsjeća Ravić.

Prema njegovim riječima, Hrvati su više od deset godina trpjeli majorizaciju i preglasavanje, ali više to neće dozvoliti i zato će snažno podržati formiranje trećeg entiteta u BiH, odnosno hrvatske federalne jedinice unutar BiH.

- To je jedini način da se Hrvati vrate na poziciju političkog naroda bez kojega se ne bi mogle donositi nikakve odluke - kaže Ravić.

Predsjednik NVO "Croatila libertas" Leo Pločkinić ističe da ni njegova organizacija nema ništa s plakatima, ali da potpuno podržava ovakav vid borbe za prava Hrvata u BiH.

- Mislim da su plakate postavili pripadnici nekih neformalnih skupina, ali važnije od svega je poruka koja se tim potezem želi poslati. Suština te poruke jest da hrvatski narod u BiH više ne može trpjeti bošnjačku majorizaciju i ugnjetavanje i da hoće da dobije natrag ono što je nekad imao, a to je Herceg - Bosna. I ovi plakati što su postavljeni, nisu tu slučajno. Oni praktično obilježavaju teritoriju koja bi bila u sastavu Herceg Bosne - kaže Pločkinić za Press RS.