Hrvatska zaboravila na svoju ustavnu obvezu prema Hrvatima u BiH

Kardinal Vinko Puljić, HDZ BiH

... zamjenikom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Slavkom Marinom, u sjedištu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, priopćeno je iz HDZ BiH. 

Član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda  Davor Čordaš istaknuo je kardinalu Puljiću da donošenje novog Zakona o prebivalištu u Republici Hrvatskoj, sa sadržajem koji je ponuđen može donijeti velike probleme potencijalnim povratnicima koji bi zbog toga mogli odustati od povratka i obnove u BiH. 

Gospodin Čordaš je rekao da nije optimista, ako Hrvati koji su prognani iz BiH još 1992.,  budu prinuđeni birati između prebivališta u Republici  Hrvatskoj ili BiH, neće donijeti odluku o trajnom iseljavanju iz BiH. Već imamo slično iskustvo iz 2001 godine kada su se povratnici  zbog zdravstvenog osiguranja masovno odjavljivali sa svojih adresa u BiH i ponovno vraćali u Hrvatsku. 

Donošenjem takvog zakona takođe  bi se stvorili problemi prognanim Hrvatima u procesu registriranja i samom glasovanju u ovogodišnjim izborima u BiH na državnoj i entitetskoj razini. 

U sličnoj situaciji naći će se i branitelji koji su ostvarili prava u RH, ali i radnici koji iz BiH  trenutno rade u Republici Hrvatskoj. Smatramo da ovo pitanje treba ostaviti otvoreno do ulaska BiH u EU ili barem do 2 014 godine do kada se planira završiti povratak, barem u kapacitetu u kojem je sada otvoren, iako će taj proces ostati otvoren za Hrvate do god se i zadnji Hrvat želi vratiti na svoje ognjište u BIH.

Uzoriti kardinal Vinko Puljić za navedeni zakon kaže da je Vlada Republike Hrvatske očito zaboravila na svoju Ustavnu obvezu o Hrvatima izvan RH, te izrazio svoju veliku zabrinutost povodom ovog prijedloga zakona koji je pušten u saborsku proceduru. Također je istaknuo i svoje žaljenje što se nije ni pokušalo konzultirati s Katoličkom crkvom u BIH, a koliko je upoznat ni s predstavnicima Hrvata u Saboru RH iz 11. izborne jedinice. Smatra da je nužno otvoriti dijalog s Vladom RH I to sa svih razina I institucija iz BiH, jer je to jedini način kako se ne bi donijelo rješenje koje bi moglo imati nesagledive posljedice za položaj i opstojnost Hrvata u BiH, stoji u priopćenju HDZ BiH. 

Na sastanku se razgovaralo o problemima povratka izbjeglih i raseljenih, a osobito zanimanje kardinal Puljić je izrazio za usvojenu Strategiju o rješavanju pitanja izbjeglih i raseljenih osoba.

Čordaš i Marin, upoznali su kardinala s detaljima Strategije i rješenjima koja su usvojena. Oblasti koje Strategija obuhvaća su povratak, nadoknada štete i izbor mjesta prebivališta. Marin je istakao značaj realizacije Zaključka Parlamenta BiH prema kojem je Vijeće ministara zaduženo da iznađe kreditna sredstva za povratak do 2014. godine u iznosu od 400 milijuna KM , što je i predviđeno Strategijom. Kardinal je upoznat i s planovima i financiranjem projekata obnove od sredstava za 2010. godinu putem Fonda za povratak BiH, jer je u okviru tih sredstava uz obnovu kuća, planirana i obnova vjerskih objekata, stoji na kraju priopćenja Ureda za informiranje HDZ BiH..